Forsøg på at skjule Tibet-demo overraskede PET-mand

PET-ansat havde ingen forventning om, at politiet ville skærme kinesisk præsident for Tibet-demonstration.

Københavns Politis forsøg på at skjule en Tibet-demonstration for den kinesiske præsident, Hu Jintao, i 2012, kom meget bag på PET-medarbejder 0764.

Det fortalte han torsdag, hvor han for anden gang blev afhørt af Tibetkommissionen.

Den skal blandt andet forsøge at opklare, hvorfor politiet besluttede at tage tibetanske flag fra borgere under et statsbesøg af Kinas præsident i 2012.

Også en demonstration forsøgte politiet tilsyneladende at skjule for Hu Jintao. Det var på Højbro Plads, hvor nogle af politiets gruppevogne kørte ind foran demonstrationen, så den ikke kunne ses fra præsidentens kortege.

0764 stod ved Prins Jørgens Gård ved Christiansborg og havde fuldt udsyn over Højbro Plads, da det skete.

- Jeg havde bestemt ingen forventning om, at gruppevogne blev kørt ind foran demonstrationen, og jeg blev meget overrasket over det, fortæller han kommissionen.

Inden besøget skrev 0764 en trusselsvurdering, som blev sendt til Københavns Politi. Heri stod, at det for kineserne var meget afgørende, at de ikke tabte ansigt "ved konfrontationer med demonstrationer eller lignende."

Tidligere afhøringer har afsløret, at Tibetkommissionens medlemmer undrer sig over, at dette skulle stå i en trusselsvurdering.

Men 0764 afviser, at der skulle lægges noget særligt i bemærkningen om, at kineserne ikke måtte tabe ansigt.

- Det er jo kendt, at det forholder sig sådan. Jeg kunne ligeså godt have skrevet, at de ikke måtte blive fornærmet, siger 0764.

Og med konfrontationer med demonstranter mente han, at man skulle undgå, at demonstranter standsede kortegen eller løb ind mellem bilerne i den.

Afhøringen af 0764 var den sidste afhøring i Tibetkommissionen, medmindre der i det videre arbejde opstår spørgsmål, der kræver en genafhøring af en eller flere personer.

Kommissionen venter at have sin beretning klar inden årets udgang.

/ritzau/