Forsøg med mus giver håb om kur mod skizofreni

Skadede hjerneceller kan være årsag til, at nogle mennesker udvikler skizofreni, viser nyt dansk studie.

Et forsøg med mus har givet danske forskere ny viden om årsagerne til skizofreni. Det nye studie øger håbet om at finde en kur mod den psykiske lidelse. Free/Colourbox Fold sammen
Læs mere

København. Forskere fra Københavns Universitet er kommet tættere på at forstå, hvorfor nogle mennesker udvikler skizofreni.

Dermed er man også kommet tættere på en potentiel kur mod den psykiske lidelse, skriver Videnskab.dk.

Et forsøg med mus har bragt forskerne på sporet af årsagerne til sygdommen.

Såkaldte gliaceller - hjerneceller som sikrer kommunikationen mellem hjernens neuroner - blev transplanteret ind i musehjerner.

Nogle mus fik transplanteret gliaceller fra personer med skizofreni, mens andre fik transplanteret gliaceller fra raske mennesker.

Det viste sig, at musene, som havde gliaceller fra skizofrene mennesker, var meget mere nervøse, asociale og angste end de mus, der havde gliaceller fra raske personer.

Det førte til antagelsen, at gliaceller, der ikke udvikler sig korrekt på grund af forskellige genetiske defekter, kan føre til skizofreni.

- Vi ved nu, at defekter i gliacellerne spiller en vigtig rolle i udviklingen af skizofreni, siger professor Steven A. Goldman, Center for Basic Translational Neuroscience ved Københavns Universitet.

Han forklarer, at der findes godkendte stoffer, som virker på de celledefekter, som studiet har identificeret.

Disse stoffer er nu ved at blive testet som mulige bud på en behandling mod sygdommen.

Speciallæge, ph.d. og postdoc Mette Ødegaard Nielsen ser store perspektiver i den nye viden:

- Med den nye viden om gliacellernes rolle kan der udvikles nye behandlinger, der er målrettet denne defekt.

- Det kan jeg som kliniker kun bifalde, da en del af vores patienter kun har sparsom eller slet ingen gavn af vores nuværende medicinske behandlinger, siger Mette Ødegaard Nielsen fra Center for Neuropsykiatrisk Skizofreniforskning på Glostrup Hospital.

Omkring 29.000 mennesker i Danmark lider ifølge sundhed.dk af skizofreni.

/ritzau/