Forsmået greve vil flytte til Sverige

Den 65-årige Erik greve Danneskiold-Samsøe er så skuffet over, at et testamente fra 1725 ikke er gyldigt, at han flytter til Sverige.

Foto: Linda Henriksen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 65-årige Erik Danneskiold-Samsøe begynder så småt at indstille sig på, at hans tid på Gisselfeld er slut. Det skriver Sjællandske.

Østre Landsret har afgjort, at han senest den 1. juli skal forlade godset Gisselfeld. Erik greve Danneskiold-Samsøe er så bitter på de danske myndigheder, at han forventer at forlade landet.

- Det bliver i hvert fald ikke i Danmark, jeg skal bo. Sagen er blevet så elendigt behandlet, og jeg kan ikke pege på ét sted, hvor det gamle testamente er blevet behandlet med respekt. Jeg er skuffet over retsvæsnet og over myndighederne, siger Erik greve Danneskiold-Samsøe til Sjællandske.

Hvor han præcist kommer til at bo, vil han ikke røbe, men det bliver med stor sikkerhed Sverige - så meget vil han dog fortælle.

Erik greve Danneskiold-Samsøe har kæmpet gennem 12 år for at blive boende på Gisselfeld.

Den bitre strid startede tilbage i 1998, da den daværende bestyrelse efter længere tids uoverensstemmelser afsatte greven som overdirektør og fratog ham hans bestyrelsespost.

Siden har Erik greve Danneskiold-Samsøe klynget sig til Christian Gyldenløves testamente fra 1725, der fastslår, at det er hans ret at lede godset og at mænd har forret til stillingen før kvinder.

Men i 2008 skar daværende justitsminister Lene Espersen (K) igennem: Ligestillingsloven gælder også for grever.

Inden da havde professor, dr.jur. Linda Nielsen konkluderet, at grevens datter, komtesse Erica Danneskiold-Samsøe, var den første berettigede til stillingen som overdirektør.

Komtesse Erica takkede dog nej, fordi hun som sin far mener, at det strider mod den oprindelig fundats.

Herefter blev stillingen som overdirektør tilbudt grevens storesøster Christina Danneskiold-Samsøe, der også takkede nej. Derfor er stillingen endt hos grevens niece, den 44-årige Helene Danneskiold-Samsøe, der pr. 1. marts er indsat som ny overdirektør på Gisselfeld kloster.

/ritzau/