Forslag til Folkemødet: Flyt »kontroversielle arrangementer« til tomme bygninger

Et nyt forslag vil flytte de »kontroversielle arrangementer« ind i de tomme bygninger, der ligger en smule væk fra selve Folkemødet. Men hverken Bertel Haarder og Bornholms politi kan tage stilling til forslaget.

(Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2012) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Europæiske ekstremister ønsker at deltage ved Folkemødet på Bornholm, og det giver nervøse trækninger hos bornholmerne.

Derfor har Allan Kofoed Stender, formand for ASTE (Allinge-Gudhjems Sammenslutning af Turist- og Erhvervsvirksomheder), kommet med forslaget om at rykke de »kontroversielle arrangementer« ind i de tomme bygninger, der ligger en smule væk fra selve Folkemødet.

»Altså lægge møder, som er specielt sikkerhedskrævende i bygninger i stedet for telte på mødepladsen,« siger Allan Kofoed Stender.

»Jeg får generelt oplyst, at folk føler sig utrygge. Ikke for at der skal ske Geert Wilders eller de andre noget, men at der skal ske noget omkring dem.«

Han påpeger, at det alt andet lige må være nemmere at beskytte en bygning frem for et telt.

»Det er jo en afslappet fest, og hvis man mener, at nogle skal til orde, som måske har et lidt andet sigte med det hele, det giver jo nogle sikkerhedsmæssige udfordringer, jamen så optimerer du sikkerheden for os alle sammen ved at flytte det indendøre lidt væk i et hus,« siger Allan Kofoed Stender.

Folk er nervøse, lyder det fra formanden. Man har på fornemmelsen, at der kan komme »en eller anden« og sætte en stopper for festlighederne.

Venstres folketingsmedlem Bertel Haarder (V) vil lade det være op til politiet. Han har tillid til, at politiet vælger den løsning som er sikrest.

»Hvis politet siger, det er en god idé, så er det en god idé,« siger han.

Han opforder alle til at tage den med ro. Selv med ekstremister til stede, vil det være fredeligt at gå rundt i Allinge, siger Bertel Haarder.

»Jeg håber, at hvis poitiet har nogle gode råd til indbydende, at de så følger de råd.«

Men det bornholmske politi kan ikke sige noget om, hvorvidt det er en god eller dårlig idé. For som politidirektør, Peter Møller Nielsen, siger:

»Vi kan rådgive, men vi har ikke nogen indflydelse på, hvor man lægger det henne,« siger Peter Møller Nielsen.