Forskningschef om ny analyse: Det er forkert at konkludere, at integrationen er gået i stå i tredje led

Ifølge forskningschefen ved Rockwool Fonden kan man ikke konkludere, at integrationen er gået i stå fra anden til tredje generation af indvandrere ud fra en ny analyse fra to ministerier. Jo, man kan, fastholder forskningsdirektør og Merete Riisager (LA).

»Det kan godt vise sig, at det går ad h... til med tredjegenerationsindvandrerne, men du kan ikke vide det på basis af denne analyse, som ser nærmere på en specielt selekteret gruppe,« siger økonomiprofessor Jan Rose Skaksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I den følgende artikel henvises til en artikel, som Berlingske har bragt om »Analyse af børn af efterkommere med ikke-vestlig oprindelse«. Der er foretaget væsentlige rettelser i denne artikel, som kan læses her.

Jan Rose Skaksen, forskningschef ved Rockwool Fonden, spærrede øjnene op, da han mandag læste om en ny analyse i Berlingske. Analysen peger på, at tredjegenerationsindvandrere på flere områder ikke klarer sig bedre end anden generation, og med baggrund i analysen udtalte undervisningsminister Merete Riisager (LA) blandt andet, at »integrationen starter forfra i hver generation«.

»Hold op nogle alarmklokker, der ringer. Arh, nogen har misforstået, hvor hård evidens det her er,« tænkte han.

Efter et grundigt kig på analysen fra Udlændinge- og Integratonsministeriet og Undervisningsministeriet kommer Jan Rose Skaksen med et opråb:

»Det kan godt vise sig, at det går ad h... til med tredjegenerationsindvandrerne, men du kan ikke vide det på basis af denne analyse, som ser nærmere på en specielt selekteret gruppe,« siger han.

Jan Rose Skaksen fremhæver tre årsager til, at gruppen ikke er repræsentativ for alle tredjegenerationsindvandrere i Danmark. Han mener, at analysens indhold er korrekt, men at man skal være »utrolig varsom med, hvad man konkluderer på basis af den«.

Forskningschefen mener ikke, man kan konkludere, at integrationen stagnerer fra anden til tredje generation, sådan som undervisningsminister Merete Riisager (LA) og integrationsminister Inger Støjberg (V) gjorde i et dobbeltinterview med Berlingske.

Forældre med danske rødder er udeladt

Det er Danmarks Statistiks definition af tredjegenerationsindvandrere, der bruges i analysen. Den indebærer, at mindst én af forældrene er efterkommer, og at ingen af forældrene har dansk oprindelse. Definitionen skal holdes for øje, når man konkluderer ud fra analysen, pointerer Jan Rose Skaksen:

»Man har taget de efterkommere, som enten er gift med en efterkommer eller en indvandrer, mens man har udeladt dem, der har giftet sig med en dansker.«

Jan Rose Skaksen, forskningschef ved Rockwool Fonden

»Man har taget de efterkommere, som enten er gift med en efterkommer eller en indvandrer, mens man har udeladt dem, der har giftet sig med en dansker.«


Danmarks Statistik har valgt at definere tredjegenerationsindvandrere som en gruppe, hvor ingen har en forælder med dansk oprindelse, ud fra to hensyn:

»På den ene side et hensyn til, at dem i gruppen er relativt homogent sammensat, og dertil hensynet til, at gruppen gerne skal adskille sig fra baggrundsbefolkningen,« oplyser kontorchef Henrik Bang.

Jan Rose Skaksen ser ikke noget problem i selve definitionen. Man skal bare være opmærksom på den.

Der er omkring 16.000 tredjegenerationsindvandrere med en forælder med dansk oprindelse, der ikke indgår i ministeriernes analyse, fremgår det af rapporten »Indvandrere i Danmark 2018« fra Danmarks Statistik.

Forskel på oprindelsesland

Jan Rose Skaksen påpeger også, at tredjegenerationsindvandrerne i ministeriernes analyse har baggrund i andre lande end anden- og første generation.

»De fleste har rødder i Tyrkiet og Pakistan, så det er gæstearbejdernes børnebørn. Og vi ved, at gæstearbejderne i høj grad var lavtuddannede, så herved har man valgt en gruppe, der er ret svag,« siger han.

10 procent førstegenerationsindvandrere med ikke-vestlig oprindelse kommer i dag fra Tyrkiet. Det samme gælder 20 procent fra anden- og 41 procent fra tredje generation, viser analysen.

De har unge forældre

Det tredje forhold, Jan Rose Skaksen fremhæver, er en relativ lav alder blandt tredjegenerationsindvandrernes forældre. Næsten hver anden mor og hver fjerde far var højest fyldt 25 år ved barnets fødsel.

»Du tager en gruppe børn af yngre forældre og sammenligner dem med gennemsnittet af børn fra tidligere generationer, hvis forældre var både yngre og ældre (...) Og vi ved, at unge forældre i høj grad er lavtuddannede, og at de generelt er mere socialt udsatte,« siger han.

I analysen henvises der indledningsvist til, at socioøkonomiske forhold i skolen kan forklare cirka en tredjedel af forskellen i præstationen mellem henholdvis indvandrere/efterkommere og elever med dansk baggrund.

Jan Rose Skaksen, forskningschef ved Rockwool Fonden

»Analysen ser på et udsnit af tredjegenerationsindvandrerne, som er svage. Det kan i sig selv være fint nok, men ikke, hvis du ud fra analysen har en bredere diskussion om, hvad indvandring kommer til at koste i fremtiden.«


Jan Rose Skaksen opsummerer sin kritik:

»Analysen ser på et udsnit af tredjegenerationsindvandrerne, som er svage. Det kan i sig selv være fint nok, men ikke, hvis du ud fra analysen har en bredere diskussion om, hvad indvandring kommer til at koste i fremtiden.«

Analysen er meningsfuld

Torben Tranæs, forskningsdirektør ved VIVE, fastholder modsat Jan Rose Skaksen, at analysen er meningsfuld. Bestemte oplysninger i bilaget fortjener i hans øjne at blive fremhævet - for eksempel at tredjegenerationen af tyrkere og pakistanere klarer eksamen i 9. klasse bedre end anden generation med samme ophav.

Men overordnet set mener han godt, at man på baggrund af analysen kan konkludere, at integrationen er den samme for 2. og 3. generationsindvandrere:

»Det mest bekymrende er, at andelen af unge med ikke-vestlig baggrund, som hverken er i arbejde eller under uddannelse, er den samme for anden og tredje generation; og i øvrigt kun lidt lavere end for første generation,« bemærker Torben Tranæs:

»Samlet for alle tre generationer med ikke-vestlig indvandrerbaggrund er det over 50 procent hyppigere, at de unge ikke er i gang, sammenlignet med unge danskere.«

Merete Riisager kalder det i en email fra Undervisningsministeriet »et faktum«, at ikke-vestlige indvandrere og efterkommere over tre generationer klarer sig markant dårligere end etniske danskere. Hun medgiver Jan Rose Skaksen, at gruppen af tredjegenerationsindvandrere ikke er stor, men det er ifølge ministeren kun grund til at følge den nøje:

»Derfor vil jeg hilse det velkomment, hvis Rockwool Fonden vil bidrage med at belyse fakta om tredjegenerationsindvandrere med egne analyser. Vi kan gøre mere, når vi ved mere. Og vores politiske drøftelser om eksempelvis forældreinvolvering i skolen, selvforsørgelse og grundlæggende accept af frihedsrettighederne vil kun blive kvalificeret, hvis vi arbejder systematisk og på baggrund af viden.«

Samtidig oplyser ministeriet, at man fastholder Danmarks Statistiks definition af børn af efterkommere, indtil denne måtte blive revideret.