Forskning siger god for kemoterapi til gravide

Flere forskningsresultater viser, at gravide godt kan få kemoterapi, uden at det skader barnet. Nye retningslinjer skal give læger brede vejledning i kræftbehandling af kommende mødre.

Hvis man får kræft under sin graviditet, er der ingen grund til at afvise kemoterapi med den begrundelse, at det skader det barnet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Hedegaard

Hvis man får kræft under sin graviditet, er der ingen grund til at afvise kemoterapi med den begrundelse, at det skader det barnet.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse tyder en stigende mængde forskning nemlig på, at ufødte børn kun i sjældne tilfælde tager skade, når deres mor får kemoterapi. Derfor skal nye retningslinjer nu give læger en bedre vejledning i, hvordan behandlingen skal udføres, så den er sikker for både mor og barn.

»De nye retningslinjer er baseret på alle internationale erfaringer på området og støtter sig blandt andet til viden fra ESGO, den europæiske forening for specialister i gynækologiske kræftformer,« siger ph.d. og overlæge Lone Storgaard fra Aarhus Universitetshospital, som er en af hovedkræfterne i udarbejdelsen af de nye retningslinjer, i en pressemeddelelse.

Gravide med kræft er gennem flere år blevet tilbudt kemoterapi, der både er effektiv og sikker for mor og barn. Udfordringen har dog været, at der kun har været nedskrevet retningslinjer for behandling af brystkræft. De nye retningslinjer for øvrige kræftformer, som er sendt ud af Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, gør Danmark til et af de første lande med så omfattende retningslinjer for kræftbehandling af gravide.

Den nyeste forskning viser, at en gravid kan behandles med stort set de samme typer kemoterapi, som man bruger til ikke-gravide, så snart fosteret er mere end tre måneder gammelt. På det tidspunkt er blandt andet barnets indre organer, hjernen og nervesystemet færdigdannet, og så er behandlingen ikke skadelig.

»Man har fulgt børn, hvis mødre fik kemoterapi under graviditeten, i op til 20 år. Og de har ikke større risiko for misdannelser. Der kan være større risiko for eksempelvis lette former for indlæringsvanskeligheder, men det skyldes, at børnene er født for tidligt,« siger Lone Storgaard.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse er der dog også tilfælde, hvor en gravid mave gør kræftbehandlingen vanskeligere end normalt. For eksempel ved kræft af typen lymfomer, kræft i visse indre organer og ved tarmkræft.

Ifølge Kræftens Bekæmpelse får omkring 50-60 danske kvinder hvert år konstateret kræft, mens de er gravide.