Forskning påviser sammenhæng mellem vejr og gigt

Gigtpatienter har det bedre, når solen skinner, end når regnen og kulden regerer. Det viser ny forskning, som vækker glæde i Gigtforeningen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Man har talt om det i umindelige tider, og nu skulle det være ganske vist. Vejret påvirker gigt, viser ny forskning ifølge Gigtforeningen.

I et forskningsprojekt, som Musgrave Park Hospital i Belfast står bag, har man målt gigtaktiviteten hos folk med leddegigt. De er blevet udsat for stort set hele vejrpaletten - kulde, varme, solskin, regn, højtryk, lavtryk, vind og fugtighed.

Resultatet viser, at mennesker med leddegigt har væsentlig mindre sygdomsaktivitet i perioder med solskin og lav fugtighed. Mens det modsatte er tilfældet ved regn og kulde.

Lene Witte, der er direktør i Gigtforeningen, glæder sig over resultaterne, fordi de underbygger det, gigtramte altid har talt om.

»Vi værdsætter, at der endelig kommer dokumentation for det, som gigtpatienter i årevis har sagt,« siger hun i en pressemeddelelse.

133 patienter deltog i studiet, og samtlige havde ved undersøgelsens begyndelse fået medicin i mindst seks måneder.

Folks gigtaktivitet blev målt ved hjælp af den såkaldte DAS-model, der er en særlig metode til måling af aktiviteten ved leddegigt, og hvor udfaldet er en kombination af blodprøver, lægens vurdering og patientens egen oplevelse.