Forskning: Al jern fra bronzealderen kom fra det ydre rum

Ifølge fransk forskning stammer det meste eller al jern fra bronzealderen fra rummet. Det skriver Videnskab.dk.

»Baseret på vores nuværende viden fra arkæologiske fund og kemiske analyser ser det ud til, at alle artefakter af jern fra bronzealderen er lavet af meteorisk jern altså jern fra rummet.« Det forklarer Thomas Birch, lektor ved Aarhus Universitet og arkæolog med speciale i fremstilling af jern til Videnskab.dk. Fold sammen
Læs mere
Foto: NASA NASA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En dolk, et armbånd og en hovedstøtte fra den egyptiske kong Tutankhamons grav er "helt sikkert" lavet af jern fra det ydre rum.

Det samme gælder en 4500 år gammel dolk fra Tyrkiet, et smykke fra Syrien, økser fra Kina og flere andre genstande fra bronzealderen. Det konkluderer et nyt studie, der er publiceret i Journal of Archaeological Science.

I studiet skriver den franske professor i geokemi Albert Jambon, at hans resultater tyder på, at det meste eller alt jern fra bronzealderen stammer fra meteoritter.

Flere andre studier har også undersøgt enkelte jernfund fra bronzealderen og konkluderet, at jernet stammede fra meteoritter.

Men i det nye studie har forskeren undersøgt endnu flere genstande fra bronzealderen. Han konkluderer på den baggrund, at det meste eller alt jern fra bronzealderen stammer fra meteoritter.

Flere bronzealderforskere bekræfter over for Videnskab.dk, at Jordens ældste jerngenstande efter alt at dømme stammer fra rummet.

»Baseret på vores nuværende viden fra arkæologiske fund og kemiske analyser ser det ud til, at alle artefakter af jern fra bronzealderen er lavet af meteorisk jern altså jern fra rummet.«

Det forklarer Thomas Birch, lektor ved Aarhus Universitet og arkæolog med speciale i fremstilling af jern til Videnskab.dk.

Det har længe været en gåde for arkæologer, hvordan der kan findes sjældne fund af jern helt tilbage fra den tidlige bronzealder. Det er, længe inden man har set beviser på, at mennesket har været i stand til at udvinde jern.

Jern fra Jorden er ikke frit tilgængeligt. Det findes indkapslet i jernmalm. Malmen skal bearbejdes ved stærk varme, for at man kan udvinde og bruge jernet.

»De tidligste direkte beviser, vi har for jernproduktion, stammer fra en arkæologisk udgravning i Jordan fra omkring 900 før vor tidsregning. Men problemet er, at vi kender en række genstande, som indeholder jern, som er meget ældre,« siger Thomas Birch til Videnskab.dk.

Med den nye forskning mener forskeren bag undersøgelsen, at man kan afvise teorier om, at de ældste bronzealderfund har jordisk oprindelse.