Forskerfrygt: Mobiler bag børnehovedpine

En storstilet dansk undersøgelse kobler udstrakt brug af mobiltelefoner blandt gravide og småbørn med hovedpine hos børn.

Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Børn kan have større risiko for at få hovedpine, hvis de har været udsat for stråling fra omfattende brug af mobiltelefoner.

Det frygter danske og amerikanske forskere, der nu kobler den udbredte forekomst af hovedpine hos mange børn med, at deres mor har talt meget i mobiltelefon under graviditeten, og at børnene selv har brugt mobiltelefoner i deres tidlige leveår.

I undersøgelsen, som netop er publiceret i "The Open Pediatric Medicine Journal", har forskere fra Aarhus Universitet og University of California (UCLA) analyseret oplysninger fra 50.000 danske mødre om deres syv-årige børn i den store database "Bedre Sundhed for mor og barn" under Statens Serum Institut, hvor man kortlægger de påvirkninger, som et menneske udsættes for gennem hele livet lige fra fosterstadiet.

Hér viste det sig, at mødre, som benyttede mobiltelefoner, mens de var gravide, og hvor barnet også selv havde brugt mobiltelefon som lille, rapporterede om flere tilfælde af hovedpine og migræne end andre mødre.

Forskerne påpeger dog også, at der kan være andre årsager og bebuder en yderligere granskning af en eventuel sammenhæng mellem mobilstråling og børne-hovedpine.

- Vi kan ikke være helt sikre på, at de problemer med hovedpine og migræne, som børnenes mødre her rapporterer om, faktisk skyldes mobiltelefonerne. Det er derfor vigtig at følge op med flere undersøgelser, siger Jørn Olsen, professor ved Århus Universitet.

Mobiltelefoner bliver brugt i stor udstrækning af både gravide og børn, så en eventuel negativ effekt på befolkningens sundhed vil være af omfattende betydning, forklarer Jørn Olsen.

Oplysningerne, som er brugt i studiet, stammer fra mødre, som udfyldte et spørgeskema, da deres børn fyldte 7 år. I skemaet har de svaret på spørgsmål om både barnets brug af mobiltelefon og også om deres egen brug af mobilitelefon under graviditeten.