Forskeres mail misbrugt i bitter klimastrid

Klimaforskerne overdriver menneskets ansvar for den globale opvarmning, siger skeptikere med afsæt i en stribe mails og dokumenter, der er stjålet fra britiske forskeres computere. Kun faglige argumenter tæller, siger danske forskere.

I en af de hackede mails skriver den britiske klimaforsker, Phil Jones, at han har brugt et trick til at skjule nogle faldende temperaturer. Jones siger, at citatet omhandler et enkelt diagram, ikke et videnskabeligt papir, og at det er grotesk at påstå, at der noget odiøst i det. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Spørgsmålet om menneskets medansvar for den globale opvarmning vækker nu så stærke følelser, at skeptikere bruger e-mails og dokumenter stjålet fra britiske klimaforskere til at miskreditere den etablerede klimaforskning.

Prominente britiske og amerikanske klimaforskere overdriver faren ved menneskets udledninger af drivhusgasser og underspiller data, der ikke understøtter menneskets medansvar for opvarmningen af kloden, siger kritikere med afsæt i en stribe private e-mails og andre papirer, der er hacket fra klimaforskeres computere på East Anglia Universitetet i Storbritannien.

Læs også videnskabsjournalist Lars Henrik Aaagaards blog om emnet her.

De hackede e-mails cirkulerer på hjemmesider oprettet af de såkaldte klimaskeptikere, dvs. forskere og andre personer, der tvivler på at mennesket har noget særligt stort medansvar for klimaændringerne. Og de stjålne mails tegner ifølge skeptikerne et billede af klimaforskere, der dels diskuterer, hvordan de kan håne og nedgøre skeptikerne, dels fifler med data for at få den globale opvarmning til at se værre ud, end den er. Som eksempel nævner skeptikerne en mail, hvori klimaforskeren Phil Jones skriver, at han har brugt et trick til at skjule en nedgang i temperaturerne.

Langt ude

Den danske klimaforsker, professor i meteorologi Eigil Kaas, Københavns Universitet, mener, at det siger noget om, hvor langt ude klimaskeptikerne er kommet, når de finder det nødvendigt at bruge stjålne, løsrevne, private mails som våben.

»Det er jo latterligt, og det viser, at skeptikerne er løbet tør for faglige argumenter,« siger Eigil Kaas.
Han finder det ikke mærkeligt, at skeptikerne kan finde eksempler på en frimodig tone i de hackede emails.

»Klimaforskere adskiller sig ikke fra resten af klodens befolkning. Jeg er fuldstændig overbevist om, at man blandt begge parter kan finde en tone, som andre ikke ville kunne lide,« siger Eigil Kaas.

Direktør Eigil Friis-Christensen, DTU Space, der forsker i naturlige klimavariationer, siger, at han ikke bryder sig om, at hackede papirer er grundlaget for en diskussion om, hvor meget den menneskelige påvirkning af klimaet betyder i forhold til naturlige variationer. Men han mener også, at forskningen i de naturlige variationer får for lidt opmærksomhed sammenlignet med forskningen i den menneskeskabte drivhuseffekt.

»Professor Henrik Svensmarks forskning i Solens og skyernes betydning for klimaændringer bruges ikke i de modeller, som anvendes til at forudsige klimaændringerne,« siger Eigil Friis-Christensen som eksempel på det, han opfatter som manglende lydhørhed over for forskningen i naturlige klimaændringer.

Ledelsen på East Anglia Universitetet har anmeldt indbruddet i computerne til politiet og siger i en meddelelse på sin hjemmeside, at »den selektive offentliggørelse af nogle stjålne emails og andre papirer taget ud af deres sammenhæng er ondsindet og ikke kan anses for at være et ægte forsøg på at engagere sig ansvarligt i emnet.«