Forskere vil have fuskere ud af spalterne

Flere forskere vil have branchens brodne kar ekskluderet fra at være kilder i medierne, hvis de erklæres videnskabeligt uredelige. Men man kan ikke begrænse ytringsfriheden på den måde, mener juraprofessor.

Forskerne foreslår at de af deres kolleger, som er kendt videnskabeligt uredelige - som for eksempel Milena Penkowa - bliver lagt på is, både i forskningsverdenen og i medierne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det skal være slut med at optræde i medierne, hvis man som forsker er blevet dømt som videnskabeligt uredelig.

Sådan lyder opfordringen fra flere forskere, heriblandt adjungeret professor ved Aalborg Universitet, Jens Mammen, lektor og ph.d. Klaus B. Bærentsen fra Psykologisk Institut på Aarhus Universitet, skriver Kristeligt Dagblad.

Forskerne foreslår at de af deres kolleger, som er kendt videnskabeligt uredelige, bliver lagt på is, både i forskningsverdenen og i medierne.

»For med sådan en afgørelse har man fået demonstreret, at man faktisk ikke er troværdig. Og derfor bør man ikke længere referere til forskerne med den autoritet, at de hører til det videnskabelige samfund. Det samfund er de blevet ekskluderet af, fordi de som forskere ikke lever op til nogle videnskabelige spilleregler om ærlighed. Er man ikke det, kan man ikke udtale sig med større autoritet end alle andre mennesker,« siger Jens Mammen.

Men det forslag vil være i strid med menneskerettighederne, mener professor, dr. jur. Peter Pagh fra Københavns Universitet. han peger på, at Udvalgene Vedrørende Videnskabelig Uredelighed, UVVU, som afgør, om en forsker er uredelig, ikke kan fælde juridiske domme.

» UVVU har længe vist sig at være et retsligt misfoster, der bliver misbrugt til at genere dem, man ikke kan lide. At give afgørelserne yderligere vægt ved efterfølgende at nægte forskerne adgang til pressen er virkelig langt ude, også juridisk,« siger Peter Pagh til Kristeligt Dagblad.