Forskere: Vi har tre år til at vende udledningen af drivhusgasser

Vi har indtil år 2020 til at vende udviklingen i udledningen af drivhusgasser og opfylde Paris-aftalens klimamål, skriver en række prominente forskere i en kommentar forud for G20-topmødet i Hamborg.

Vi har indtil år 2020 til at vende udviklingen i udledningen af drivhusgasser og opfylde Paris-aftalens klimamål, skriver en række prominente forskere i en kommentar forud for G20-topmødet i Hamborg. (Foto: Henning Bagger/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vi har tre år til at vende den nuværende udvikling.

Det er udmeldingen fra 60 forskere, erhvervsledere og politikere i en kommentar publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature.

Det skriver Videnskab.dk.

De opfordrer verdenslederne, der deltager i G20-topmødet i Hamborg 7. og 8. juli, til at nedbringe udledningen af drivhusgasser inden år 2020.

Budskabet i kommentaren lyder dramatisk, men det betyder, at der vil være en længere periode, hvor verdensøkonomien kan omstille sig til en fremtid uden fossile brændstoffer.å

Det forklarer Katherine Richardson, professor i biologisk oceanografi og leder af Sustainability Science Centre ved Københavns Universitet og medunderskriver af kommentaren.

»I sidste ende er det ikke en diskussion om, hvorvidt vi tror på menneskeskabte klimaforandringer, eller om vi kan eller bør gøre noget ved dem. Det handler snarere om, hvordan vi på den mest omkostningseffektive måde kan fremskynde omstillingen, så vi kan opfylde Paris-aftalens klimamål og sikre den bedste chance for en gunstig fremtid for vores børn og børnebørn,« fortæller Katherine Richardson.

Kommentaren indeholder en ambitiøs og dedikeret indsatsplan med seks punkter, der fremsætter, hvor vi skal befinde os, når vi når frem til 2020:

Energi: Vedvarende energi udgør 30 procent af den globale elekticitetsforsyning. Alle kulfyrede kraftanlæg skal tages ud af drift, og nye kraftanlæg skal ikke opføres efter 2020.

Infrastruktur: Storbyer og lande iværksætter planer om dekarbonisering af bygninger og infrastrukturer, nå vi når frem til 2015.

Transport: 15 procent af det globale bilsalg er af elektriske biler. Offentlig transport skal fordobles i byerne. Den tunge trafiks brændstofsydeevne forøges med 20 procent. Luftfarttrafikkens drivhusgasemmissioner mindskes med 20 procent per kilometer

Jordbrug: Politiske målsætninger skal reducere skovrydning og fremme genskovning samt bæredygtige landbrugsmetoder for at reducere CO2 i sund og veldyrket jord.

Industri: Halvering af tung instri gerne lang tid før 2050.

Finans: Regeringer, private banker og udlånere som Verdensbanken skal udstede 'grønne værdipapirer', der skal finansiere klimaindsatsen.