Forskere: To mænd kan få børn med hinanden

Et gennembrud i stamcelleforskningen har gjort det muligt at skabe sædceller og ægceller af helt almindelige hudceller. Det betyder i princippet af to mænd eller to kvinder i fremtiden vil kunne blive biologiske forældre til et fælles barn.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forskere har taget et meget stort skridt i retning af at kunne behandle barnløshed.

Forskere fra Cambridge University har lavet et gennembrud i stamcelleforskningen ved at fremstille forstadier til både ægceller og sædceller af helt almindelige hudceller. Det skriver Jyllands-Posten.

Det betyder blandt andet, at én person i princippet kan få børn med sig selv, eller at to mødre eller to fædre sammen kan blive biologiske forældre til et barn.

Formanden for Det Etiske Råd, Jacob Birkler, kalder i Jyllands-Posten forskningsgennembruddet for opsigtsvækkende og dybt interessant.

Han mener, at man bør forske mere i teknologien, men advarer i samme omgang mod at bruge teknologien til at lade to mænd få børn sammen.

»Vi kender ikke den biologiske risiko. Det er en helt ny og grundlæggende form for manipulation med selve arvematerialet. Vi laver manden om til en teknisk kvinde,« siger Jacob Birkler til avisen.

Professor ved Reproduktionsbiologisk Laboratorium på Rigshospitalet Claus Yding Andersen vurderer, at der vil gå omkring 10 år, før teknologien er færdigudviklet.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) mener, at det er positivt, at forskningen kan hjælpe personer, der ikke er i stand til at få børn men påpeger, at der er en række etiske spørgsmål, som skal diskuteres, hvis det en dag bliver aktuelt.