Forskere skeptiske over for jægermission

En forsker anslår prisen på Jærgerkorpsets nye træningsmission til 125 millioner kroner. Det er et spild af ressourcer, mener flere militærforskere.

45 danske elitesoldater til at undervise 90 middelmådige afghanske politifolk. Det lyder som en luksuriøs træningsmission, mener flere militærforskere, der har set nærmere på forsvarets såkaldte Task Force 7s nye undervisningsopgave i Afghanistan.

Forskerne er ifølge Infomation skeptiske over for, hvorvidt det er nødvendigt at bruge så mange toptrænede danske soldater fra Jæger - og Frømandskorpset til at løse så begrænset en opgave.

- Jægerne og frøerne er klart overkvalificerede til denne opgave. Men det er NATO, der har besluttet, at uddannelsen af Afghanistans antiterrorstyrke skal gennemføres af specialoperationsstyrker siger militæranalytiker Jeppe Plenge Trautner fra Aalborg Universitet til Information.

Han anslår, at Jæger- og Frømandskorpsets indsats koster 125 millioner kroner mere, end hvis specialoperationsstyrkerne ikke var udsendt. Ifølge Jeppe Plenge Trautner koster det 65 millioner i ekstra lønomkostninger at have Frømands- og Jægerkorpset udsendt i tre år. Interne meromkostninger samt udgifter til materiel og infrastruktur vurderer han til yderligere i alt 60 millioner kroner.

Militærforsker Peter Viggo Jacobsen fra Forsvarsakademiet er enig i, at den afghanske træningsmission lyder som en »luksusudgave«.

- Men det er meget fornuftigt at bruge specialoperationsstyrkerne til et eller andet, når Danmark nu har den kapacitet på hylden. Og hvem fanden skulle ellers gøre det, spørger han.

Jeppe Plenge Trautner mener imidlertid, at en af forklaringerne på brugen af specialoperationsstyrkerne til at træne afghanske politifolk, er, at mange af NATO-landene ikke rigtig ved, hvad de skal bruge deres dyre specialoperationsstyrker til.

- Det er formentlig ikke kun Danmark, der har svært ved at få valuta for pengene på det her område, siger han.

Ifølge Forsvarskommandoen koster det cirka en million kroner at uddanne en jægersoldat eller frømand plus eventuelle udgifter til efterfølgende specialisering. FKO har imidlertid ikke været i stand til at oplyse, hvad de årlige udgifter til undervisningsmissionen Task Force 7 i Afghanistan ventes at blive.

BNB