Forskere sår tvivl om »ufarlige« gift-æg

Meget tyder på, at det insektmiddel, der er fundet i store mængder forurenede æg, kan være hormonforstyrrende, fremhæver forskere fra Rigshospitalet.

Meget tyder på, at det insektmiddel, der er fundet i store mængder forurenede æg, kan være hormonforstyrrende, fremhæver forskere fra Rigshospitalet. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARCEL KUSCH

Det er misvisende at sige, at de store mængder forgiftede æg i den europæiske æg-skandale, som også har ramt Danmark, er ufarlige.

Meget tyder således på, at det insektmiddel, Fipronil, som er fundet i æggene, kan være hormonforstyrrende, og der findes rapporter om, at stoffet kan påvirke sædceller og sædcellers bevægelighed hos rotter.

Dét fremhæver en ledende forsker, professor Niels Erik Skakkebæk fra Afdelingen for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet.

Han går nu i rette med de udmeldinger, som danske myndigheder er kommet med i sagen, hvor belgiske og nederlandske ægproducenter gennem flere måneder har sendt millioner af forgiftede æg ud på det europæiske marked, herunder til Danmark.

»Det bliver sagt, at det pågældende stof nok er ulovligt, men at det ikke er skadeligt. Men det burde nævnes, at der klart er data, der tyder på, at Fipronil er potentielt hormonforstyrrende specielt på funktionen af skjoldbruskirtlen og de hormoner, den danner, hvilket er set på forsøgsdyr. Hormonforstyrrende stoffer virker også typisk i meget lave koncentrationer, og der mangler i det hele taget viden om danskernes eksponering af den type stoffer fra andre kilder,« siger Niels Erik Skakkebæk.

Æg-skandalen begyndte at rulle, da det kom frem, at ca. 200 ægproducenter ulovligt havde anvendt Fipronil mod skadedyr hos deres æglæggende høns.

Fredag i sidste uge stod det klart, at også et dansk firma, Danæg Products, havde modtaget i alt 20 tons kogte og pillede æg fra en belgisk underleverandør.

Æggene var typisk solgt til bl. a. kantiner, køkkener og cafeer og er nu trukket tilbage fra kunderne.

I samme forbindelse vurderede styrelsen også, at sporene af fipronil i æggene ikke var på et sundhedsskadeligt niveau.

Den melding holder man fast i på DTU Fødevareinstituttet, som har stået for den faglige rådgiving til styrelsen, og hvor man også læner sig op ad identiske vurderinger fra de tyske myndigheder og EU-myndigheden inden for fødevare-sikkerheden.

»De doser af Fipronil, man kan få ved at spise æg eller ægge-produkter, er langt under de doser, vi betrageter som sundhedsmæssigt problematiske ved kort tids indtag,« siger seniorrådgiver Max Hansen.

Det begynder således at blive problematisk, hvis kan kommer op over 0,72 miligram pr. kilo i æg, men i Danmark ligger niveauet på 0,017, viser målinger.