Forskere: Rygere kan være en uddød race om 20 år

Fremtidsforsker vurderer, at alle offentlige rum vil blive omfattet af rygeforbud allerede i næste valgperiode.

Foto: Linda Kastrup

Rygningens dage er talte, lyder det fra flere forskere i forbindelse med tyveårsmarkeringen for det første rygeforbud i Danmark. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Ifølge Finn Diderichsen, der er professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab ved Københavns Universitet og blandt andet forsker i politiske forebyggelsesstrategier mod rygning, har forbuddene så fast et tag i os, at vi inden for en overskuelig fremtid vil se en generation af ikke-rygere.

Han påpeger, at rygning er faldet med cirka en procent om året, og at hvis det fortsætter sådan, så vil antallet af rygere inden for 15-20 år være nede på 0.

Fremtidsforsker inden for blandt andet sundhedsområdet og tidligere direktør for Institut for Fremtidsforskning Johan Peter Paludan er enig.

»Med tiden vil der stort set ikke være nogen rygere. De få, der er tilbage, vil kun findes i små enklaver og overleve som subkultur. Her vil de ryge i smug, fordi det mange steder er forbudt, socialt uacceptabelt og nærmest kriminaliseret,« siger han til Kristeligt Dagblad.

Johan Peter Paludan vurderer, at alle offentlige rum vil blive omfattet af rygeforbud allerede i næste valgperiode, skriver Kristeligt Dagblad.