Forskere: Robotter kan overtage magten

Der er frygt for, at kunstigt intelligente robotter kommer til at udrydde menneskeheden. Derfor har tusindvis af forskere fra hele verden underskrevet en erklæring om at arbejde for, at kunstig intelligens skal gavne menneskeheden.

ARKIVFOTO. Robotforsker Henrik Schärfe fra Aalborg Universitet til forelæsningen med hans egen dobbeltgænger-robot, en geminoide lavet i Japan. Henrik Schärfe er den første udenfor Japan der har fået lavet en sådan robot. Det er robotten til venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger

Kunstigt intelligente robotter kan overtage magten og udrydde menneskeheden.

Sådan lyder bekymringen fra tusindvis af forskere, som har underskrevet en erklæring om at arbejde for, at kunstig intelligens skal gavne menneskeheden, skriver Jyllands-Posten.

Den verdenskendte danske robotforsker fra Aalborg Universitet, Henrik Schärfe, kalder det »blodig alvor«.

»Vi er der nu, hvor vi er tvunget til at tage stilling til de etiske, eksistentielle og politiske spørgsmål, som vi har diskuteret teoretisk i mange år. Det varer ikke længe, før der kører selvkørende biler rundt i Danmark, og algoritmerne har længe styret aktiemarkedet. Kunstig intelligens har så stor indflydelse, at vi ikke bare kan udvikle systemerne uden at forholde os til deres konsekvenser. Erklæringen afspejler en bekymring, som er meget stærkt i forskningsmiljøet,« siger han til avisen.

Blandt underskriverne af erklæringen er blandt andet specialister fra firmaer som IBM, Google, Facebook og universiteterne Oxford og Cambridge.