Forskere opfordrer til at stoppe screeningsprogrammet for brystkræft

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier, så du er godt klædt på fra morgenstunden.

Forskere fra Aarhus Universitet opfordrer nu til et opgør med det danske screeningsprogram for brystkræft. Det skriver Jyllands-Posten søndag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen kære læser og velkommen til dagens overblik.

I dag skal vi omkring det københavnske boligmarked, Minkkommissionen og screeningsprogrammet for brystkræft. Men vi starter på elbilsmarkedet, hvor Berlingske hjælper dig med at styre uden om prisfælderne i elbilsjunglen.

Styr uden om prisfælderne i elbiljunglen

På trods af udfordringer med at få dem leveret, eksploderer salget af elbiler.

17 procent af alle de biler, der er blevet solgt i 2022 frem til udgangen af maj har været elbiler, mens 22 procent har været hybridbiler. Og det kan der være god grund til – beregninger fra FDM viser, at der kan være mange penge at spare ved at købe og køre elbil.

Blandt andet fordi man kan spare penge på strømmen, serviceomkostningerne og parkering.

»Elbilen står stærkt på rigtigt mange punkter. Akilleshælen er, at der ikke er så mange billige elbiler – typisk koster de fra 300.000 kroner og opefter. Og så skal man planlægge. Og kan man ikke lade elbilen op derhjemme, kan det blive lidt mere besværligt – men ikke umuligt,« siger Ilyas Dogru, som er chefkonsulent i FDM.

Han har sammen med Berlingske klarlagt de udfordringer og spørgsmål man skal forholde sig til, hvis man er ny elbilsejer. Det kan du læse mere om her.

SF foreslår rød flertalsregering

Skulle de fire partier, der står bag det nuværende forståelsespapir, igen kunne samle et flertal bag sig, bør de have en seriøs diskussion om at danne en regering.

Det foreslår SF-formand Pia Olsen Dyhr i et interview med Politiken.

De fire partier bag forståelsespapiret er Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Socialdemokratiet. Og på trods af, at Enhedslisten blandt andet har fyret en socialdemokratisk minister, mener Pia Olsen Dyhr, at der har været et godt samarbejde mellem partierne.

»Enhedslisten har taget svære beslutninger indimellem, som har været nødvendige for den politik, vi skulle lave. Jeg kan se, at de radikale også er gået på kompromis med ting, de har ment. Det er SF da også. Så for mig er det sådan set mere et ønske om, at man måske skulle afprøve den mulighed,« siger hun til Politiken.

Hvis forslaget skulle blive en realitet, ville det være første gang, at Enhedslisten kommer i regering. Men det er dog ikke videre sandsynligt. I interviewet afviser Enhedslisten, De Radikale og Socialdemokratiet nemlig ideen.

Torsdag lander Minkkommissionens endelige beretning. Et spørgsmål kan afgøre regeringen skæbne

I månedsvis har Christiansborg holdt vejret, og nu kommer den: Minkkommissionens endelige beretning, der vil kulegrave et af den nyere tids mest betændte politiske forløb, nemlig den ulovlige aflivning af mink som følge af smitte med coronavirus.

Kommissionens beretning er sprængfarlig, fordi den potentielt kan kaste regeringen ud i den hidtil mest alvorlige krise. Den kan nemlig resultere i en rigsretssag, sønderlemmende kritik af embedsmænd og måske udløse et folketingsvalg.

Og selvom konklusionen kan være sprængfarlig, er det centrale spørgsmål ifølge professor Frederik Waage simpelt -–hvem har ansvaret, når der træffes beslutninger? Og det kan blive et problem for Mette Frederiksen.

»Det vil være meget vidtgående, hvis kommissionen vurderer, at statsministeren ikke har et ansvar for en beslutning truffet på et koordinationsudvalgsmøde, og som hun efterfølgende går ud og kommunikerer på et pressemøde,« siger Frederik Waage.

Du kan læse hele artiklen i Berlingske og blive klædt på til kommissionens beretning ved at klikke her.

Forskere opfordrer til at stoppe screeningsprogrammet for brystkræft

Fordelene ved at indkalde alle kvinder mellem 50 og 70 år til brystkræftscreening er så lille, at det danske screeningsprogram bør stoppe. Snart.

Det er meldingen fra en forskergruppe ved Aarhus Universitet, som har undersøgt effekterne af screeningsprogrammet. De konkluderer, at man i 1996 skulle invitere 731 kvinder til screening for at undgå et dødsfald. I dag skal man invitere dobbelt så mange, fremgår det i Jyllands-Posten.

Men det er ikke alle, der er enige i forskergruppens konklusion. Andre forskere og patientorganisationer er lodret uenige. Også borgere, der har fået stillet en diagnose på grund af screeningsprogrammet er kritiske.

»Jeg priser mig da lykkelig for, at screeningsprogrammet findes, at jeg tog imod tilbuddet og at min kræftknude blev fundet, mens den var lille,« siger 63-årige Connie Rasmussen til Jyllands-Posten.

Forskere fra Aarhus Universitet opfordrer nu til et opgør med det danske screeningsprogram for brystkræft. Det skriver Jyllands-Posten søndag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Nye tal om det københavnske boligmarked: Se hvor meget mere, boligerne bliver solgt for

Det er kun gået en vej med boligpriserne i København de seneste ti år.

Op og op og op.

Ifølge nye tal fra Københavns Kommune er salgspriserne på de københavnske ejerboliger steget fra 22.000 kroner per kvadratmeter i 2012 til knap 50.000 kroner per kvadratmeter i 2022.

Og det er ikke den eneste udvikling, der har været på det Københavnske boligmarked.

I en artikel i Berlingske kan du dykke ned i tallene fra Boligredegørelsen 2022, der kortlægger det københavnske boligmarked. Her du kan blandt andet få svaret på, hvor mange boliger, der er i Københavns Kommune.

God fornøjelse!

Det sker i dag:

  • Der er G7-topmøde i Tyskland, hvor stats- og regeringscheferne for Canada, Frankrig, Tyskland, Italien, Japan, Storbritannien og USA mødes..
  • Verdens største Pride-parade finder sted i New York..
  • Søndag er det 175 år siden, at den første jernbanestrækning i Danmark blev taget i brug. Det markeres ved et arrangement på Hovedbanegården i København, hvor blandt andet transportminister Trine Bramsen (S) vil holde tale.