Forskere opdager planet, der er varmere end en stjerne

Kæmpeplaneten Kelt-9b er med sin overfladetemperatur på 4.300 grader varmere end selv mange stjerner. Men den er stadig en planet, bare en helt ekstrem en af slagsen.

Foto: HO. Den ultravarme kæmpeplanet har formentlig en kometlignende hale som følge af stoffer, der »damper« ud i rummet fra den.
Læs mere
Fold sammen

Med de tusindtallige opdagelser i de senere år af planeter uden for solsystemet står det i stigende grad klart, hvor fantastisk forskellige kloderne derude er.

Den seneste nyopdagelse er på alle måder ekstrem og udfordrer på mange måder selve definitionen af, hvad en planet er for en størrelse.

For kæmpeplaneten med navnet Kelt-9b er ikke bare den varmeste planet, man nogensinde har opdaget. Den har en højere overfladetemperatur end selv mange stjerner med en temperatur på ca. 4.300 grader celsius.

Forklaringen er først og fremmest, at planeten, der er knap tre gange »tungere« end Jupiter, befinder sig ganske tæt på sin stjerne. Bare halvandet døgn bruger den på et enkelt kredsløb om stjernen, der befinder sig ca. 650 lysår borte.

Dertil kommer, at planeten i sit kredsløb er fastlåst på en sådan måde, at den altid vender samme side mod stjernen – på nogenlunde samme måde, som Månen altid vender samme side mod Jorden.

Det indebærer, at dens dagside konstant bliver bombarderet af intens hede og af ekstremt kraftig lys og stråling. Hvilket bringer temperaturen op på over 4.000 grader - kun godt 1.000 grader koldere end Solens overflade.

Den intense hede gør det umuligt for eksempelvis vanddamp og kuldioxid at eksistere i planetens atmosfære, så Kelt-9b er en på alle måder ekstrem og fremmed verden.

»Baseret på masse er den ifølge alle gængse definitioner en planet, men dens atmosfære er næsten med sikkerhed ulig enhver anden kendt planet på grund af temperaturen på dens dagside,« udtaler Scott Gaudi, astronomiprofessor ved universitetet i Ohio, USA.

Dertil kommer, at Kelt-9b ifølge forskernes beregninger må have et næsten kometlignende udseende – det vil sige en glødende hale af partikler, der damper op fra den ultrahede planet, mens den kredser omkring stjernen.

Det nye forskningsresultat er offentliggjort i tidsskriftet Nature.