Forskere mener at have fundet årsagen til sjældne blodpropper efter AstraZeneca-vaccine

AstraZeneca-vaccinen blev tidligere på året taget helt ud af det danske vaccinationsprogram efter tilfælde af sjældne blodpropper hos personer, der har modtaget den. Nu mener et hold af forskere at have fundet svaret på, hvorfor det sker.

 
Sundhedsstyrelsen og Lægemiddelstyrelsen meldte onsdag ud på et pressemøde, at vaccineudrulningen i Danmark fortsætter uden brugen af AstraZeneca-vaccinen. Video: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix. Redigering: Mathilde Oddershede Geertsen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En gruppe forskere fra USA og Wales mener at have fundet »udløseren«, der i ekstremt sjældne tilfælde fører til blodpropper efter coronavaccinen fra AstraZeneca. Det skriver BBC.

Forskerne mener at have bevist, hvordan et protein i blodet tiltrækkes af en nøglekomponent i vaccinen.

Efter alt at dømme starter det en kædereaktion, der involverer immunsystemet, og som i sidste ende kan føre til meget sjældne, men også farlige blodpropper.

11. marts i år meddelte Sundhedsstyrelsen, at coronavaccinen fra AstraZeneca ville blive sat – i første omgang midlertidigt – på pause på grund af mistanken om sjældne blodpropper.

14. april i år blev det besluttet, at AstraZeneca fremover ikke ville indgå i det danske vaccinationsprogram, da der blev konkluderet en sammenhæng mellem vaccinen og sjældne, men alvorlige tilfælde af blodpropper, blødning og lavt antal blodplader.

Blandt videnskabsfolk verden over begyndte et intensivt arbejde for at finde ud af, hvad der forårsagede de sjældne symptomer, og om det kunne forhindres. Holdet af forskere fik økonomisk hjælp fra regeringen til at finde svarene.

AstraZenecas egne forskere sluttede sig også til forskningsprojektet, efter at tidligere resultater fra holdet blev offentliggjort.

En talskvinde for AstraZeneca understregede ifølge BBC, at blodpropper var mere tilbøjelige til at opstå på grund af en coronasmitte end vaccinen, og at den fuldstændige forklaring på, hvorfor de opstår, endnu ikke var blevet fastlagt.

Forskerne fra USA og Wales mener, at blodpropperne risikerer at opstå efter en række uheldige omstændigheder.

Undersøgelser indikerer, at kroppen begynder at angribe det såkaldte blodpladefaktor 4, der ses på blodpladernes overflade, efter at have forvekslet det med en del af det fremmede adenovirus, som den sidder fast på. Kroppen frigiver derfor antistoffer til blodet, som klumper sig sammen med blodpladefaktor 4, hvilket kan føre til de farlige blodpropper.