Forskere: Lykkepille-firma skjulte at piller gav selvmordstanker

Producenten bag en pille mod depression var bevidst om, at medicinen gav øget risiko for selvmordsadfærd, men oplysningerne blev holdt skjult.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Børn og unge under 18 år har fået antidepressiv medicin, som der fra starten var klare beviser for ikke havde anden effekt end øget risiko for selvmordsadfærd. Og det vidste producenten bag en af de populære piller allerede i 2001.

Det afsløres ifølge metroxpress i et nyt studie i British Medical Journal, hvor en gruppe forskere har genanalyseret et studie fra 2001, som medicinalfirmaet SmithKline Beecham stod bag.

Studiet har undersøgt 93 unge i alderen 12-18 år, som fik lægemidlet Seroxat. Ingen af de unge havde gavn af pillerne, men 11 ud af 93 udviklede selvmordstanker. Resultaterne blev holdt skjult i det oprindelige studie.

Ifølge Peter Gøtzsche, professor i klinisk forskningsdesign og analyse ved Københavns Universitet, har de skjulte oplysninger kostet menneskeliv:

»Firmaets svindel har kostet folks liv. Disse præparater kan drive helt almindelige mennesker til selvmord i hvilken som helst alder,« siger han til metroxpress.

Herhjemme er præparater som Seroxat med stoffet paroxetin udskrevet til 3.057 unge under 18 år siden år 2000, viser tal fra Statens Serum Institut.

I Europa har man advaret mod lægemidlet siden 2005, men alligevel har 1.442 under 18 år fået det.

Ifølge Doris Stenver, overlæge i Sundhedsstyrelsen, er det i klar strid med anbefalingerne.

»Det er mange unge, som har fået Seroxat med tvivlsom effekt og risiko for alvorlige bivirkninger. Selv om vi har advaret i produktresumeerne i flere år mod at bruge dem til unge, har nogle læger valgt at gøre det alligevel. Læger har fri ordinationsret,« siger hun til metroxpress.

Sundhedsstyrelsen har modtaget fire indrapporteringer om dødsfald, der knyttes til paroxetin. Heraf var der et selvmord.