Forskere: Integrationen har slået fejl

Integrationen har slået så meget fejl, at regeringen bør nedsætte en integrationskommission til at kulegrave området, mener tre førende eksperter.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Trods mange års indsats og integrationsprojekter for milliarder af kroner er integrationen gået i stå, skriver Jyllands-Posten.

Over halvdelen af de ikke-vestlige indvandrere står uden for arbejdsmarkedet, børn med indvandrerbaggrund er fortsat op til to års skolegang bagud i forhold til deres klassekammerater med dansk baggrund og indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande er fortsat overrepræsenteret i kriminalitetsstatistikkerne.

Tre fremtrædende forskere, blandt andet den tidligere leder af Danmarks Statistik, forhenværende rigsstatistiker Jan Plovsing, efterlyser derfor nu handling.

»Det er naivt, hvis nogen tror, at integrationsproblemerne løser sig af sig selv med tiden. Regeringen bør derfor nedsætte en kommission eller et ekspertudvalg, som kan udarbejde effektive forslag til at forbedre integrationen,« skriver Jan Plovsing i et debatindlæg i Jyllands-Posten søndag.

Forlaget om en integrationskommission får støtte fra flere forskere, som har fulgt integrationen gennem flere årtier.

Blandt andet formanden for en af de tidligere regeringskommissioner, Arbejdsmarkedskommissionen, Jørgen Søndergaard.

»Der er så store udfordringer på dette område, og udviklingen står i stampe. Der er behov for et kommissionsarbejde, hvor man systematisk gennemtrawler, hvad der kan være af nye og effektive indsatsmuligheder,« siger han til avisen.

Integrationsminister Manu Sareen (R) er enig i, at der er et problem, men mener, at det er velbeskrevet.

»Måske trænger vi generelt til at få ryddet godt og grundigt op i alle de projekter, der er, og se på, hvad der virker, og hvad der ikke virker,« siger Manu Sareen til Jyllands-Posten.