Forskere: Hårde brancher må bløde op

De hårde brancher er nødt til at omstille sig til en ny generation, der i stigende grad prioriterer familien, mener forskere.

Advokatbranchen må friste med andet end høj løn, hvis de vil fortsætte med at være tiltrækkende arbejdspladser, lyder vurderingen, efter en undersøgelse viser, at hver anden advokat overveje at skifte job. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tommy Kofoed
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Advokater tjener godt, men flere og flere unge jurister vil også have tid til familien.

På den måde ligner juristerne deres jævnaldrende i andre erhverv, og de hårdeste brancher er derfor nødt til at omstille sig, hvis de vil tiltrække kvalificeret arbejdskraft i fremtiden.

Det mener i hvert fald to arbejdsmarkedsforskere. Berlingske kan i dag kan fortælle, at hver anden advokat ifølge en undersøgelse fra Djøf overvejer at forlade branchen. Advokaterne nævner især, at det er svært at forene det hektiske arbejdspres og familielivet.

Ifølge professor Flemming Ibsen, arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, er advokatbranchen berygtet for de lange arbejdsdage. Advokatfirmaerne er imidlertid ikke alene om udfordringerne, mener han.

- Mændene bliver i det hele taget mere fokuseret på at have et ordentligt forhold til deres børn, og de ønsker heller ikke at styre direkte ud i skilsmisser, siger han.

Det stiller nye krave til virksomhederne, der ikke længere kan til fastholde de dygtigste ansatte med høj løn alene.

- Det kan ikke nytte noget at presse folk så hårdt, at familielivet ikke kan hænge sammen. Der bliver de nødt til at lægge stilen om, siger Flemming Ibsen.

Ellers risikerer virksomhederne at gå glip af nye unge talenter, mener han.

Unge mænd har ofte mindre travlt med karrieren, tilføjer hans kollega professor Henning Jørgensen, der også forsker i arbejdsmarkedsforhold ved Aalborg Universitet.

- De vil stadig gerne have en karriere og tjene en god indkomst, men de behøver ikke tjene en masse penge lige med det samme. Mange vil gerne arbejde lidt mindre, mens børnene er små, siger han.

Her får områder som konsulent- og advokatbranchen ifølge Henning Jørgensen problemer. Mange steder hersker en kultur, hvor det signalerer mangel på ambitioner, hvis en medarbejder insisterer på at finde tid til familien, mener han.

- Det er den standardiserede norm om, at man hele tiden skal arbejde meget, der er problematisk, siger professoren.

Chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening Lise Bardenfleth genkender ikke problemet. Tværtimod viser internationale undersøgelser, at danskerne i usædvanlig høj grad føler, de kan balancere familie- og arbejdsliv, pointerer hun.

- Selvfølgelig er der nogen, der føler sig pressede, men det skyldes tit forhold uden for virksomhederne, siger hun.

Typisk er det samfundet omkring arbejdspladsen, der mangler fleksibilitet, mener Lise Bardenfleth, der blandt andet pointerer, at den gamle lukkelov kunne gøre mange stressede. De ville gerne arbejde meget, men blev pressede, når Netto lukkede inden fyraften.