Forskere frikender burkaen for kvinderundertrykkelse

Naser Khader vil forbyde burkaer i det offentlige rum, fordi de er kvindeundertrykkende. Men det er den ikke, lyder det fra religions- og kønsforskere.

Stiletter, kunstige bryster og bare maver kan lige så vel som burkaen være udtryk for kvindeundertrykkelse, mener religionsforsker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lea Mailandt Mathiesen

Kvinder i burka er ikke noget problem for det danske samfund, det er ikke kvindeundertrykkende, og så er der faktisk kun under 150, som går med burka i Danmark.

Sådan lyder responsen fra religions- og kønsforskere til de Konservatives forslag om at forbyde burkaer over alt i det offentlige rum.

- Det ligner symbolpolitik rettet mod et religiøst mindretal, da der ikke er tale om et objektivt problem, siger Birte Siim, professor i samfundsvidenskabelig kønsforskning, Aalborg Universitet.

Der er ikke nogen registrering af, hvor mange kvinder det drejer sig om i Danmark, men Birte Siim vurderer, at der er tale om under 150 personer.

Ikke desto mindre mener Naser Khader, at burkaen er et problem i det danske samfund, fordi den er kvindeundertrykkende og udansk, og derfor skal den forbydes. På sin blog på Berlingske.dk skriver Naser Khader bl.a.:

- I den islamiske verden understreger flere kommentatorer, at det er kvindeundertrykkende og ikke har støtte i koranen. F. eks læste jeg, at en egyptisk kommentator havde skrevet, at burka og niqab symboliserer undertrykkelse og derfor aldrig burde være velkomne i lande, der respekterer kvinder.

Burkaen er ikke en kniv
Men dette argument holder ikke i Danmark, mener Hilda Rømer Christensen, som forsker i køn og religion ved Københavns Universitet.

- Der er givetvis nogle kvinder, som bliver tvunget til at gå med burka, men der er også rigtig mange tilfælde især her i vesten, hvor kvinder gør det af fri vilje. Det er et slags identitetsudtryk på linje med andre kulturudtryk som for eksempel mode, siger Hilda Rømer Christensen.

Hun kan ikke forstå, hvorfor man skal lovgive, om der er nogen, der tager noget på, som i øvrigt ikke skader andre. Det er jo ikke som at gå med kniv, argumenterer Hilda Rømer Christensen.

Heller ikke Birte Siim kan forstå, hvorfor der skal lovgives på området.

- Det er vanskeligt at se, at burkaen er et problem for det danske samfund. Hvis der er tale om tvang, er det et problem for de kvinder, det handler om, ikke nødvendigvis et problem for staten, siger Siim.

Hun mener derfor, at de eventuelle problemer skal løses lokalt gennem dialog.

K kopierer Dansk Folkeparti
Hvis politikerne alligevel vil lovgive på området, vil det lægge hindringer i vejen for integration, påpeger Tim Jensen, religionsforsker ved Syddansk Universitet, som betegner forslaget som ’usympatisk symbolpolitik’.

- Der er store problemer med verdensøkonomien og arbejdsløshed, og så kaster man sig over noget værdipolitisk, man har spillet på siden 2001. De konservative kopierer Dansk Folkepartis eneste politik, og den har Naser Khader også overtaget, og nu skal Khader gøre sig nyttig i Konservative, og de skal bruge ham til noget.

Tim Jensen mener, der er større ligestillingsproblemer i Danmark, som politikerne hellere skulle bruge krudtet på.

- Hvorfor ikke forbyde stiletter og kunstige bryster eller bare maver for piger under 18? Det kan også være udtryk for kvindeundertrykkelse, hvor mange danske ikke-muslimske kvinder ligger under for mænds ønsker og magt, når de ikke skjuler deres skønheder, men viser dem frem.