Forskere fremkalder den indre ondskab

Ifølge et nyt forsøg kan autoritative personer uden problemer overtale mennesker til at gøre hinanden ondt.

En af deltagerne i det berømte psykologiske eksperiment fra 1961. I eksperimentet adlød deltagerne ordrer om, at de skulle straffe andre mennesker med endog meget voldsomme elektriske stød, selvom de ikke kendte de andre, og selvom de andre ikke havde gjort dem noget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal tilsyneladende ikke mere end en ordre fra en autoritet til for at få ganske almindelige mennesker til at glemme alt om moral og få dem til at torturere andre mennesker.

Det fremgår af et forsøg foretaget af forskere fra Santa Clara University i USA, hvor forsøgsdeltagerne blev bedt om at give et andet menneske elektrisk stød, hvis vedkommende ikke løste en opgave korrekt.

Deltagerne kunne ikke se det andet menneske, blot høre det, og de kunne derfor ikke vide, at der i virkeligheden ikke var strøm i deres stød, og at det andet menneske blot var en skuespiller, der reagerede på de imaginære stød.

Det forhindrede dog ikke 70 procent af deltagerne i at give det andet menneske et stød på op til 150 volt, fordi de blev beordret til at gøre det af lederen af forsøget. Mange af deltagerne var endog villige til at give endnu stærkere stød, selvom 150 volt var den højest tilladte styrke, og selvom skuespilleren råbte, at det gjorde ondt.

Ifølge psykologiprofessor Jerry Burger fra Santa Clara University bekræfter forsøget, at »mennesker i særlige situationer vil opføre sig overraskende og ofte også skræmmende«.

Gentagelse af forsøg
Forsøget bliver beskrevet i det nye nummer af tidsskriftet American Psychologist og er med nogle få, men afgørende forskelle, en gentagelse af et meget berømt forsøg fra Yale University i 1961.

I det berømte forsøg ledet af psykologen Stanley Milgram var over 60 procent af deltagerne villige til at give et andet menneske stød på op til 450 volt, hvis bare de fik besked på det af en autoritativ person. Det til trods for at de hørte både jamren, skrig, bønner om at stoppe og til sidst tavshed fra det andet menneske, der i virkeligheden blot var lydafspilninger. Bl.a. hørte deltagerne afspilninger, hvor der blev skreget »luk mig ud, jeg kan ikke mere«.

Forsøget var så opsigtsvækkende og gav efterfølgende flere af deltagerne så mange personlige problemer, at det af etiske årsager ikke er blevet gentaget siden. Derfor gik grænsen i det nye forsøg da også ved 150 volt.

Ingen af deltagerne i det nye forsøg kendte til forsøget fra 1961.