Forskere finder nye symptomer: Kløe, udslæt og irriteret hud kan være tegn på coronavirus

Flere undersøgelser sætter hudproblemer i forbindelse med coronavirus.

En række videnskabelige artikler ser nærmere på, hvorvidt udslæt kan være symptom på coronavirus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Rolf Klebsattel

Kan røde mærker, kløe og udslæt være symptomer på infektion med coronavirus?

Det er spørgsmålet, efter at flere og flere undersøgelser og forskningsartikler sætter pludselige hudproblemer i forbindelse med covid-19.

Fænomenet er af læger og forskere blevet observeret blandt patienter i Kina, akkurat som det er set blandt patienter i Italien, Spanien og Frankrig.

I en undersøgelse foretaget af hudlæger blandt 150 indlagte patienter i Italien havde cirka hver femte patient en eller anden form for kløe eller udslæt på huden.

Spørgsmålet er også genstand for en aktuel leder i det lægefaglige tidsskrift JAMA Dermatology.

»De foreløbige rapporter om udbrud relateret til covid19-patienter rejser flere spørgsmål, end de besvarer,« står der at læse:

»Nogle af de udslæt, vi har observeret, minder om de udbrud, vi normalt ser hos børn (syge af virus, red.), men det er veldokumenteret, at viral eksem er sjældent hos voksne.«

Covid-tæer

I lederen understreger forskerne også, at »vi skal være forsigtige med direkte at tilskrive alle udslæt på patienter med covid-19 som effekt af SARS-CoV-2«.

»Udslæt kan også skyldes anden infektion forbundet med SARS-CoV-2 eller anden luftvejsinfektion,« skriver forskerne bag lederen.

En af dem, dermatologiprofessor Kanade Shinkai fra University of California, kalder det ifølge livescience.com »slående«, at så mange voksne med covid-19 udvikler udslæt, da udslæt i forbindelse med virus normalt bliver forbundet med børn.

Livescience.com omtaler et begreb kaldet »covid-tæer«, hvor unge coronasmittede udvikler noget, det ligner forfrysninger eller såkaldte frostbid på tæer og fingre.

I enkelttilfælde fra Spanien og Frankrig har læger set patienter indlagt med covid-19 med alvorlige og omfattende udslæt.

Overlæge på Arhus Universitetshospitals afdeling for hud- og kønssygdomme Christian Vestergaard oplyser, at coronapatienter indlagt i Aarhus i et par tilfælde også er blevet tilset for akutte udslæt eller frostbid.

Men, understreget han, det alt for tidligt at begynde at tale om egentlige covid19-udslæt.

»Som man ser det ved rigtig mange andre virussygdomme, så får man udslæt, når man har en infektion,« siger han.

Til lægen?

Tag bare sådan noget som lussingesyge, der blandt børn giver rødlige udslæt på kinder.

Overlægen understreger, at det endnu er »alt for tidligt at sige noget om«, hvorvidt udslæt kan bruges til at diagnosticere coronavirus.

Derfor giver det heller ikke mening at gå til egen læge med coronabekymringer over alt fra knopper og udslæt til herpeslignende kløe.

»Der er vi slet ikke. Man skal ikke tro, at man er coronasyg, fordi man får udslæt. Får man det, så er der en hulens masse andre ting, man skal tænke på, før man tænker coronavirus,« siger han:

»Men det her bidrager til viden om og forståelse af sygdommen.«