Forskere afslører sexkryb

Forskere håber, at det bliver nemmere at behandle og bekæmpe verdens mest udbredte kønssygdom, efter at de har kortlagt arvemassen i den parasit, der forårsager sygdommen.

Forskere er i gang med at udvikle nye og effektive våben mod verdens mest udbredte kønssygdom, efter at der er lykkedes dem at kortlægge den såkaldte trichomoniasis-parasits genom eller arvemasse.

Hvert år bliver flere end 170 millioner mennesker verden over smittet med det mikroskopiske encellede kryb, og langt de fleste af dens ofre er kvinder fra fattige lande.

Trichomoniasis forårsager skedekatar, kløe og udflåd, ligesom den gør kvinderne mere udsatte for at blive smitte med HIV-virus. Dertil kommer, at gravide kvinder ramt af trichomoniasis risikerer at føde for tidligt eller føde børn med lav vægt.

Forskere fra bl.a. Danmark er nu blevet klogere på parasitten med det videnskabelige navn Trichomonas vaginalis.

Når forskerne kender parasittens arvemasse, kan de måske udvikle nye metoder til at diagnosticere, bekæmpe og behandle den, lyder en udmelding fra lederen af det fire år lange arbejde med at kortlægge dens gener. Lederen, doktor Jane Carlton fra New York University Scool of Medicine, beskriver parasitten som »et ledt kryb«, der både er underrapporteret og ignoreret som et sundhedsproblem.

Herhjemme har forsker Thomas Sicheritz-Ponten fra Danmarks Tekniske Universitet bidraget til kortlægningen sammen med 65 andre forskere fra ti forskellige lande. Han forklarer, at smitten typisk typisk foregår gennem samleje, og at seksuel afholdenhed eller kondomer er de anbefalede våben imod Trichomonas vaginalis.

Afdelingslæge Jørgen Skov Jensen, Statens Serum Institut, tilføjer, at der i dag er få tilfælde af trichomoniasis herhjemme. Han beskriver det »som lidt af en gåde«, at den modsat andre kønssygdomme næsten er forsvundet fra Danmark. Men måske er forklaringen bedre hygiejniske forhold. Trichomoniasis kan nemlig også finde vej til kønsdelene via sengetøj, håndklæder eller toiletter.

Kortlægningen af parasittens arvemasse er offentliggjort i det nye nummer af det videnskabelige tidsskrift Science.