Forskere advarer om kræftfremkaldende brød

Ny forskning viser en sammenhæng mellem kræft og stoffet akrylamid, der blandt andet findes i brød. Fødevareministeren er bekymret.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når fødevarer, der indeholder store mængder stivelse og kulhydrater, opvarmes til 120 grader, opstår stoffet akrylamid. Det kan være kræftfremkaldende for mennesker, lyder advarslen nu fra DTUs fødevareinstitut på baggrund af ny forskning. Det skriver dr.dk.

Mistanken til akrylamid, der blandt andet kan findes i brød, chips, morgenmadsprodukter, kaffe og cigaretter, er gammel, men hidtil har forskningen vist forskelligartede resultater. Men den nye undersøgelse, som Kræftens Bekæmpelse, Aarhus Universitet og Aalborg Universitetshospital også har deltaget i, dokumenterer sammenhængen mellem kræft og akrylamid.

»Vi er nødt til at få regulering på området. Altså indført grænseværdier - så industrien begynder at arbejde på at få nedsat akrylamiden i deres fødevarer,« siger direktør Jørgen Schlundt fra DTU Fødevareinstituttet til DR-programmet 21 Søndag.

Direktøren har personligt taget kontakt til EFSA, den europæiske fødevareautoritet, for at få EU til at undersøge, hvordan man skal forholde sig til akrylamid. Tyske, franske og svenske fødevareinstitutter støtter kravet.

Fødevareminister Mette Gjerskov (S) er bekymret over det kræftfremkaldende stof.

»Jeg lytter til DTU Fødevareinstituttet, når de viser ny forskning, der peger i så bekymrende en retning,« siger fødevareministeren, der til 21 Søndag siger, at hun nu vil tage spørgsmålet op i EU-regi.

EFSA ventes at tage stilling til den danske forskning til september.