Forsker: Ny øresundstunnel vil gavne svenskerne mest

En ny øresundsforbindelse vil være til svenskernes fordel, vurderer trafikforsker. Han peger samtidig på, at en forbindelse mellem Helsingborg og Helsingør vil belaste trafikken omkring København.

ARKIVFOTO. Øresundsbrons set fra Peberholmen (Foto: Christian Liliendahl/Scanpix 2014) Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Liliendahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den svenske regering præsenterede onsdag et forslag om endnu en fast forbindelse over Øresund. Og stod det til den svenske infrastrukturminister, Catharina Elmsäter-Svärd, vil en tunnel mellem Helsingborg og Helsingør være den ideelle løsning.

Det er slet ikke så mærkeligt, at svenskerne gerne vil have en ny øresundsforbindelse, mener trafikforsker Harry Lahrmann fra Aalborg Universitet.

»Der er ingen tvivl om, at en tunnel mellem Helsingør og Helsingborg vil gavne svenskerne mest. Den vil jo sikre en god forbindelse fra Sverige og ned til kontinentet - ikke mindst, når Femern Bælt kommer - hvis den kommer. Det er klart, at den også vil få en lille betydning i forhold til sammenhængen i Ørestadsregionen, men det vil uden tvivl blive en svensk forbindelse,« siger han.

Samtidig peger Harry Lahrmann på, at en ny forbindelse vil øge presset på den danske infrastruktur:

»Hvis vi nu antager, at det alene er en vejforbindelse, så vil den jo sætte pres på infrastrukturen på vejene rundt omkring København, og dermed vil den også aktualisere, at Danmark skal tage stilling til Ringvej 5 rundt omkring hovedstaden,« siger han med henvisning til debatten om en ny motorringvej fra Køge til Helsingør.

Den borgerlige svenske koalitionsregering vil nu indlede forhandlinger med de danske politikere.

Regionrådsformanden i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S), vurderer, at en ny øresundsforbindelse vil styrke arbejdsmarkedet i Øresundsregionen, og at den danske regering vil gå i positiv dialog med den svenske regering.

»Øresundsområdet er så vigtigt et vækstområde, at politikerne er nødt til at sætte sig ned og får en snak om, hvad man kan gøre, når der opstår flaskehalse i trafikken,« siger hun.