Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
I løbet af de seneste ti år er det danske samfund hverken blevet mere eller mindre kriminelt, og der er ingen grund til at tro, at kriminaliteten falder i fremtiden, hvis vi ikke som samfund sørger for uddannelse og beskæftigelse til den yngre generation, siger den nyligt tiltrådte forskningsdirektør i Det Nationale Center for Velfærdsforskning Torben Tranæs ifølge Information.
Den årlige offerundersøgelse fra Justitsministeriet viser, at der siden 80erne og 90erne er sket et voldsomt fald i folks udsathed for kriminalitet, men siden midten af 00erne har antallet af tyveri- og voldsepisoder været nogenlunde konstant.
Torben Tranæs mener ikke, at der er nogen grund til at tro, at det tal vil blive lavere, hvis ikke der bliver skabt meningsfuld beskæftigelse til unge mennesker gennem de senest indførte og eventuelt nye politiske tiltag.
»Grunden til, at kriminaliteten kun er stagneret og ikke steget under den økonomiske krise, er formentlig de indsatser, der har været i forhold til aktivering og uddannelse af unge mennesker. Men krudtet fra de indsatser ser ud til at være brugt nu,« siger forskningsdirektøren.
Rockwool Fonden har tidligere påvist en klar sammenhæng mellem arbejdsløshed og kriminalitet, men der er flere faktorer, der spiller ind på udviklingen, forklarer kriminolog og professor emeritus ved Københavns Universitet Flemming Balvig, der påper, at nogle faktorerne er kendte, mens andre ikke er det, ligesom betydningen af de kendte faktorer kan ændre sig. Han mener, at Torben Tranæs undervurderer den mulige betydning af, at ungdomskriminaliteten er blevet halveret siden 2006. Flemming Balvig forventer, at det vil bidrage til at trække voksenkriminaliteten nedad i de kommende år, skriver Information.