Forsker koster universitet to mio.

Københavns Universitet betaler knap to millioner millioner tilbage til den fond, som hjerneforsker angiveligt har udnyttet til private formål.

Hjerneforsker Milena Penkowa har sagt sin stilling op efter beskyldninger om videnskabelig uredelighed og misbrug af fondsmidler. Fold sammen
Læs mere
Foto: Colourbox / Kaare Smith
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kommer til at koste Københavns Universitet op imod to millioner kroner at få afsluttet sagen om hjerneforskeren Milena Penkowas formodede misbrug af en forskningsbevilling fra en privat fond, skriver Weekendavisen.

Hjerneforskeren brugte ifølge fonden bevillingen til uvedkommende formål herunder advokatregninger, tøj, rejser og middage.

Ifølge avisen var Milena Penkowas "frivillige" opsigelse sidste fredag reelt et sidste tilbud fra universitetet, så hun kunne undgå fyring og bortvisning.

Samtidig indvilgede universitetet ifølge en hemmeligholdt aftale i at tilbagebetale IMK Almene Fond et beløb, der nærmer sig to millioner kroner.

Milena Penkowa er i forvejen af universitetet indklaget for Udvalget vedrørende Videnskabelig Uredelighed på grund af en videnskabelig artikel, som hun tidligere i år forsøgte at få optaget i et internationalt tidsskrift.

Ifølge Weekendavisen rejses der nu også mistanke om fusk eller sjusk i nogle af de op imod 100 videnskabelige artikler, som Milena Penkowa allerede har publiceret i internationale tidsskrifter.

Avisen skriver, at et forsøg med en særlig slags gendefekte mus, som Milena Penkowa i 2002 fik offentliggjort i tidsskriftet Experimental Neurology, ifølge et internt dokument fra universitet mistænkes for at være fiktivt.

Af den videnskabelige artikel fremgår det, at Milena Penkowa anvendte mindst 24 af en særlige slags mus fra Panum Instituttet til forsøget, men ifølge dokumentet har hun aldrig fået udleveret mere end fem af den pågældende slags mus fra dyrestalden.

I et andet publiceret forsøg fra 2000 blev der ifølge Penkowa brugt op mod 1000 rotter. Men et brev viser ifølge Weekendavisen, at hun i 2003 flere gange skiftede forklaring om, hvor i verden disse omfattende dyreforsøg skulle have fundet sted.

/ritzau/