Forsker genåbner krig: Psykiatri-medicin dræber tusinder

Forsker og dr.med. Peter Gøtzsche hævder i en kommende bog, at 3.693 danske psykiatriske patienter over 65 år og 539.000 i USA og EU hvert år dør af psykofarmaka.

Leder af Det Nordiske Cochrane Center i København, Peter Gøtzsche, mener at langtidsbrug af psykofarmaka skader mere, end det gavner. Fold sammen
Læs mere
Foto: Katrine Emilie Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

3.693 danske psykiatriske patienter over 65 år og 539.000 i USA og EU dør hvert år af psykofarmaka (lægemidler mod psykiske sygdomme).

Sådan lyder den kontante udmelding fra forsker og dr.med. Peter Gøtzsche, som er leder af Det Nordiske Cochrane Center, København, i en artikel i det prestigefyldte tidsskrift British Medical Journal. Det skriver metroxpress.

»At så mange mennesker årligt dør af medicin mod depressioner, psykoser og andre problemer viser, at langtidsbrug af psykofarmaka skader mere, end det gavner,« siger Gøtzsche til avisen.

Peter Gøtzsche skabte for to år siden voldsom debat med anklager om, at medicinalindustrien sætter patienters liv på spil for penge. Nu åbner han debatten igen med særligt fokus på psykofarmaka i en kommende bog, »Dødelig psykiatri og organiseret fornægtelse«, samt på sin hjemmeside, DeadlyMedicines.dk.

»Med så mange døde skulle fordelene ved medicinen være kolossalt store. Men det er de ikke, de er ret beskedne. 98 procent af disse mediciner kunne undværes uden ødelæggende effekt,« siger han til metroxpress.

De første modstandere mod bogen har meldt sig, nemlig fra Peter Gøtzsches egen organisation, Cochrane, hvorfra chefredaktør David Tovey sammen med tre andre Cochrane-redaktører har erklæret sig uenige.

BNB