Forsker: DF er et hemmeligt EU-parti

Dansk Folkeparti er et EU-kritisk parti. Alligevel trykker partiet langt mest på den grønne knap, når Folketinget stemmer om EU-lovgivning, viser ny opgørelse.

I knap 90 procent af tilfældene stemmer Dansk Folkeparti 'ja', når der skal vedtages EU-lovgivning i Folketingssalen. Det viser en ny opgørelse, og det står i kontrast til partiets normale kritiske tone over for EU-samarbejdet.

- Dansk Folkeparti er et paradoks. Partiet vil helst lyde som om, de er imod EU, men i praksis tager de ansvar for at gennemføre Danmarks EU-forpligtigelser, siger Flemming Juul Christiansen fra Institut Statskundskab på Aarhus Universitet.

Flemming Juul Christiansen, der er adjunkt, har sammen med kollegaen Rasmus Brun Pedersen kigget på Folketingets afstemninger om EU-forhold siden 1998.

Tallene viser overraskende, at Dansk Folkeparti siden regeringsskiftet i 2001 har stemt overvejende EU-positivt. Partiets EU-parlamentariker, Morten Messerschmidt, mener, at alternativet som protestparti er værre.

- Det ville være meget ualmindeligt, hvis man som regeringens støtteparti sagde, at man hellere ville have, at regeringen laver politik med oppositionen. Og det vil jo være konsekvensen, siger Morten Messerschmidt til Altinget.dk.

Det paradoksale er, at Dansk Folkeparti tidligere har kæmpet hårdt imod, at EU's traktater skulle vedtages, men resultatet af traktaterne - i form af øget lovgivning - er partiet tilsyneladende mere positivt stemt overfor.

- Når DF er så loyale, som tallene viser, så kan man rent faktisk kalde dem ansvarlige på EU-området, siger Juul Christiansen og fortsætter:

- Men det vil de formentlig helst ikke kaldes, for deres EU-skepsis er noget af det, partiet scorer vælgere på, siger han.

I den senest tid har det været diskuteret i pressen, om Dansk Folkeparti er regeringsparate. Kigger man isoleret på tallene, har statsminister Lars Løkke Rasmussen ingen grund til bekymring om DF's duelighed på EU-området.

/ritzau/