Forsker: Det er meget få børn, der får hjerteproblemer

Det er en meget begrænset flok af unge børn på ADHD-medicin, der ender med at udvikle hjerteproblemer, beroliger forsker bag kritisk undersøgelse.

ARKIVFOTO af barnehånd med piller. Ny forskning viser, at risikoen for hjerteproblemer bliver fordoblet hos børn, som får ADHD-medicin. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jan Djenner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

ADHD-medicin til børn fordobler deres risiko for hjerteproblemer, konkluderer en ny rapport.

Men forældre til børn med ADHD bør ikke ligge søvnløse af den grund, forsikrer Søren Dalsgaard seniorforsker ved Center for Registerstudier på Aarhus Universitet og en af hovedmændene bag den nye rapport

»Det er rigtigt, at risikoen er øget, men det er stadigvæk meget få børn, der får de lidelser. Det er vigtigt at huske, at vi taler om den relative risiko, det er måske kun én procent af børnene, der er på ADHD-medicin, der er i risikozonen,« siger Søren Dalsgaard.

Formanden for ADHD-foreningen i Danmark, Jette Myglegaard, mener, at undersøgelsen bør tjene som oplæg til, at der kigges mod andre medicinske løsninger som alternativ til ADHD-medicinen ritalin. Det mener Søren Dalsgaard dog ikke, der er behov for.

»Jeg synes, man skal bruge de behandlinger, der virker bedst, og som der er bedst dokumentation for. Der er ikke andre behandlinger, der har nær den samme effekt som ritalin. Jeg synes ikke, det her resultat skal bruges til at konkludere, at man nu vil bruge mindre ADHD-medicin. Vi har hele tiden vidst, at den havde effekt, og nu ved vi lidt om bivirkningerne også,« siger Søren Dalsgaard.

Han mener heller ikke, at undersøgelsen giver anledning til at undersøge, om de praktiserende læger er restriktive nok i forhold at udskrive recepter med medicinen til børn.

Her er Danmark fortsat langt mere restriktive end andre europæiske lande og USA, fortæller Søren Dalsgaard, der til gengæld er overrasket over, hvor høj den relative risiko er.

»Der var lavet nogle tidligere undersøgelser inden med blandede resultater, men jeg havde nok forventet en 20-30 procent risiko. At den var så høj, havde jeg alligevel ikke forventet,« siger Søren Dalsgaard.