Forsker: Der vil være ulveflokke i Danmark inden for få år

Forskere og frivillige har endegyldigt bevist, at der har været en hunulv i Vestjylland. Det er et spørgsmål om få år, før der optræder både par og flokke af ulve i Danmark, siger forsker.

ARKIVFOTO: Ulv i Skandinavisk Dyrepark. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Rasborg

Ulven kommer.

Det er konklusionen fra forsker Peter Sunde, efter det endegyldigt er blevet dokumenteret, at der har været en hunulv i Vestjylland - den første i Danmark.

»Med den endegyldige dokumentation for forekomst af en hunulv i Danmark er det nu kun et spørgsmål om ganske få år, før der i Danmark vil optræde ikke bare enkeltindivider og par, men også flokke af ulve,« siger seniorforsker Peter Sunde, DCE-Aarhus Universitet, i en pressemeddelelse fra Aarhus Universitet og Naturhistorisk Museum Aarhus.

»Selv hvis det første ulvepar skulle vise sig ikke at få unger, må man forvente, at nye hunulve vil indvandre til Danmark i de kommende år som følge af den generelle bestandsvækst i den centraleuropæiske ulvebestand. Det er derfor forventeligt, at flere ulvepar vil etablere sig i Jylland inden for de kommende fem år,« siger forskeren.

Det er forskere og frivillige, der endegyldigt har dokumenteret forekomsten af Danmarks første hunulv. Det er en videoptagelse af to ulve sammen, samt uafhængige DNA-prøver, som ikke bare indeholder DNA fra en hunulv, men som også angiver hunulvens identitet og oprindelse. Dermed er der siden 2012 identificeret i alt fem forskellige ulveindivider i Danmark: fire hanner og én hun, står der i pressemeddelelsen.

Ulven er indvandrer - gået over 500 kilometer

Hunulven er indvandret fra det østlige Tyskland. Den har fået kodenavnet GW675f, og er datter af Göritz-Klepzig-koblet fra sydvest for Berlin. Ulvens forældre fik for første gang ulvehvalpe i 2012, og de har ynglet hvert år i 2013, 2014 og 2015. Hunulven er dermed som minimum to år og højest fem.

Det er fastslået takket være det europæiske ulvesamarbejde, som DCE-Aarhus Universitet er den del af. Dens identitet og oprindelse er blevet lagt fast ved at matche dens DNA-profil med det centraleuropæiske ulveregister.

»Det er sandsynligt, at ulven er indvandret til Danmark gennem Slesvig-Holsten i løbet af sommeren 2016. I lige linje over land svarer dette til en afstand på 550 km fra dens fødested.

Videooptagelserne af de to ulve viser et par: en han og en hun. Hannens identitet er fortsat ukendt, da der ikke er fundet DNA af god nok kvalitet.

Foto: Anonym via Thomas Boesdal, copyright 2016: Naturhistorisk Museum, Aarhus Universitet Fold sammen
Læs mere

Den eneste grund til at ulve danner par, er for at yngle. Dermed er det overvejende sandsynligt, at det spottede par vil yngle. Det er dog langtfra sikkert at dette kommer til at ske i år. Hvis de yngler allerede i år vil hunnen grave en grav, hvor ungerne normalt fødes tidligt i maj. Mens ungerne er små vil hunnen opholde sig nær graven, mens hannen vil søge føde på egen hånd. Derfor er videooptagelserne af de to ulve et tegn på, at ulvene endnu ikke har fået unger.

Tidligere har Berlingske skrevet, at forskerne ikke kan blive enige om, hvor mange ulve der har været på spil i den danske natur.

For halvanden måned siden fandt forskere tegn på bidmærke fra en ulv på et rådyr fra Fyn. Dyret blev fundet sidste forår, og i bidsåret er der fundet sikre gen­etiske spor af ulv. Altså er rådyret sandsynligvis blevet nedlagt af en ulv.

Se på grafikken herunder, hvordan du spotter en ulv.