Forsker: Danske Pisa-tal er overraskende positive

Danske elever er blevet bedre til matematik ifølge Pisa-undersøgelse. Dermed er en tendens blevet vendt.

Eleverne i den danske folkeskole er blevet markant bedre til at knække matematikken end tidligere. Det viser den seneste Pisa-undersøgelse, og dermed er en kedelig tendens tilsyneladende blevet brudt.

Det er meldingen fra Andreas Rasch-Christensen, forskningschef på professionshøjskolen VIA University College.

- Jeg synes, at det er positive tal. Det er i mine øjne også overraskende, at de er så positive. Ikke mindst i matematik, siger han.

Han peger på, at fremgangen i læsning og naturfag er så relativt lille, at der formentlig mere er tale om et stabilt niveau.

- Det mest bemærkelsesværdige er fremgangen i matematik. Her har der været en lille faldende tendens for danske elever. Det er så vendt nu.

- Og så er det positivt, at der er en tendens til, at elevernes sociale baggrund betyder mindre. Vi er ikke i mål, men vi er på vej, siger Andreas Rasch-Christensen.

Pisa-undersøgelsen er blevet lavet i 72 lande. I Danmark har cirka 7000 elever deltaget. På verdensplan er omkring 540.000 elever blevet testet.

Tallene kan ikke bruges til meget på egen hånd, men sammen med en række andre undersøgelser peger de på en positiv udvikling.

Det er ifølge Andreas Rasch-Christensen svært at forklare, hvorfor de danske elever er blevet bedre til at løse de matematiske opgaver. Men det er et klap på skulderen til lærerne.

- I Pisa tester man ikke paratviden, men om man kan bruge matematik til at løse hverdagsproblemer. Det er noget af det, der har været stigende opmærksomhed på herhjemme, siger han og uddyber:

- Det er en cadeau til lærerne og til skolen. Lærerne er de mest betydningsfulde for elevers læring og trivsel, så det peger på, at vi generelt har nogle kvalificerede lærere, der bedriver god undervisning.

/ritzau/