Forsker: Boligmarkedet skaber ghettoer

Mange indvandrere slår sig ned i de samme byer, viser en ny analyse. Det skyldes den måde, boligmarkedet er bygget op på, vurderer en forsker.

Læs mere
Fold sammen

Etniske danskere er på vej til at blive minoriteter i flere postnumre, viser en analyse fra Ugebrevet A4.

Resultatet kommer ikke bag på Troels Schultz Larsen, lektor på Roskilde Universitet og forsker i forsømte boligområder. Han understreger, at det er et spørgsmål om økonomi, ikke etnicitet.

»Det skyldes den måde, vi har indrettet boligmarkedet på. Folk fra bunden af samfundet, som har svært ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet, har begrænsede boligmuligheder,« siger han.

»Når man befinder sig i bunden af samfundet, er den bedste mulighed for at få en bolig i den almennyttige boligsektor, og sådan har det været siden 1960erne,« understreger Troels Schultz Larsen.

Han påpeger samtidig, at de sociale boligområder som Brøndby Strand, Vollsmose og Gellerup ligger i egne af landet, hvor der er gode muligheder for at få ufaglærte job.

»Den københavnske vestegn er for eksempel et af de steder, hvor vi ser et stort arbejdsmarked med for eksempel rigtig mange lagervirksomheder, der har brug for ufaglært arbejdskraft. Det tiltrækker folk med lave uddannelser eller ingen uddannelse,« siger lektoren.

Tallene fra den nye analyse viser, at indvandrerne bor tættest i store byer som København, Aarhus, Odense og Aalborg.

»Så længe der ikke er politisk vilje til at ændre ved boligmarkedet, så tror jeg heller ikke, at vi kommer til at se de radikale forandringer på det her område,« siger Troels Schultz Larsen.