Forskel i behandling er vejen til lighed

Borgernes individuelle ønsker i de offentlige tilbud var i centrum i går på regeringens andet temamøde om kvalitetsreformen. Mødet foregik på et nyopført plejecenter, der på mange måder lever op til de standarder, der blev diskuteret.

Det nyopførte plejecenter Betty Sørensen Parken ved Vejle lever på mange måder op til de standarder, der blev diskuteret på temamødet om kvalitetsreformen. Foto: Martin Dam Kristensen Fold sammen
Læs mere

Hvis statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) nogensinde skal på plejehjem, er det nyopførte plejecenter Betty Sørensen Parken ved Vejle et godt bud.

Nul fællesterapi, nul fælles dagligstue og nul fælles stå-op-og-gå-i-seng tider, men derimod tilbuddet om at leve, som hver enkelt har det bedst med. Og skulle plejecentrets standarder ikke slå til, kan beboerne købe sig til resten - som eksempelvis at blive fulgt i byen, få strøget tøj eller få gjort ekstra rent af folk, som de er trygge ved.

Helt i tråd med de tanker om »sammenhængende service med respekt for borgerne«, som statsministeren og fire ministerkolleger i går diskuterede med 50 indbudte organisationsfolk, erhvervsfolk og eksperter på regeringens andet temamøde om kvalitetsreformen.

»Betty Sørensen Parken er et meget positivt eksempel på et sted, der føles som et hjem for vore ældre medborgere. Her er lagt vægt på at tilgodese individuelle ønsker, og her er givet plads til tilkøb, så beboerne kan få opfyldt særlige ønsker, der ligger ud over basistilbuddet,« sagde Anders Fogh Rasmussen på et pressemøde, der efterfulgte det daglange temamøde.

»Jeg tror, at vejen til at behandle mennesker lige er at yde en indsats i forhold til den enkeltes behov. Fremtidens service i det offentlige er individuel,« sagde han.

Som opsamling på dagens diskussioner med de indbudte gæster, der spændte lige fra regionspolitikere over læger og forskere til formændene for LO, Ældre Sagen og De Samvirkende Invalideorganisationer, kunne statsministeren berette om et nærmest enstemmigt ønske om kontaktpersoner i sundhedsbehandlingen.

»Så skal patienten kun henvende sig til én koordinator, der kan sikre et sammenhængende forløb,« sagde han.

På spørgsmålet om, hvorvidt sådan en ordning skal udbredes til alle patientgrupper, svarede statsministeren, at den formentlig vil føles knap så vigtig for patienter, der kun er indlagt nogle få dage.

Et andet forslag kom fra en af oplægsholderne, der blandt andet talte en tidligere kræftpatient og en enke efter en dement mand, og det gik på patientnetværk, fortalte statsministeren.

»Vi fik en levende beskrivelse af de forhold, som folk med livstruende sygdomme kan komme ud for, og den viste behovet for patientnetværk, der jo kan laves online nu om dage. Vi har givet tilsagn om, at det er et projekt, vi vil arbejde videre med, og det samme forstod jeg, at formanden for Danske Regioner har,« sagde Anders Fogh Rasmussen.

11 minutter varede pressemødet om kvalitetsreformen, og så måtte den vige for statsministerens betragtninger over den danske indsats i Irak oven på den amerikanske præsidents seneste tale.

Væk var billedet af fremtidens borgere, der shopper offentlige velfærdsydelser, men allerede den 8. februar er statsministeren og hans ministre igen klar med et temamøde om kvalitetsreformen og denne gang med overskriften »Klare mål og ansvar for resultater«.