Forsikringsbranchen beklager få efterforskninger af indbrud

Ny beretning fra Rigsrevisionen viser, at politiet opgav at efterforske ni ud af ti anmeldte indbrud.

I 2014 blev ni ud af ti anmeldte indbrud ikke efterforsket, viser ny beretning fra Rigsrevisionen. Arkivfoto  Fold sammen
Læs mere
Foto: Preben Madsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ja, politiet kommer, hvis du anmelder et indbrud. Men nej, forvent ikke, at sagen efterforskes.

En ny beretning fra Rigsrevisionen viser, at politiet i 2014 henlagde ni ud af ti indbrudssager. Med andre ord fandt politiet, at det enten var formålsløst at efterforske langt størstedelen af de anmeldte indbrud eller udsigtsløst at fortsætte en begyndt efterforskning.

»Jeg ærgrer mig over det billede,« siger Hans Reymann-Carlsen, som er underdirektør i Forsikring & Pension, forsikringsselskabernes interesseorganisation:

»Hvis det er umuligt at opklare de sager, skal politiet selvfølgelig ikke bruge tid og energi på sagerne. Men det er jo ikke tilfredsstillende for borgerne, at politiet er nødt til at opgive i ni ud af ti sager. Det ved alle os med et hjem, hvor der har været en tyv og for eksempel rode i skufferne i soveværelset.«

Politiinspektør Bent Isager-Nielsen forklarer DR, at »Vi sætter ikke himmel og jord i bevægelse i en enkelt indbrudssag.« Og at sagen typisk henlægges, hvis den indledende vurdering ikke viser tydelige spor. Er det ikke rimeligt nok?

»Jo, hvis det fra starten forekommer håbløst at efterforske, kan man ikke gøre andet end at henlægge sagen. Men jeg kan konstatere, at der er højere opklaringsprocenter i Sverige og Norge end i Danmark. Efterlader svenske indbrudstyve flere spor? Eller forsøger svensk politi lige en ekstra gang? Eller er der andre forklaringer?« spørger Forsikring & Pensions underdirektør.

Han påpeger, at opklaringsprocenten i i forhold til anmeldte indbrud i Danmark ligger på seks-syv procent, mens det tilsvarende tal i Norge og Sverige er ca. 14-15 pct. Samtidig er der i Danmark omkring tre gange så mange indbrud målt pr. indbygger som i Sverige og Norge.

Og der rammer ikke bare borgernes privatliv og forsikringspræmier, men også forsikringsselskabernes økonomi:

»Nu går det heldigvis den rigtige vej, og i 2014 var der færre indbrud og færre erstatningssager. Men selv om kurven er knækket, var der sidste år omkring 900 millioner kroner i erstatning til indbrud i private hjem. Tidligere lå det på over en milliard kroner,« siger Hans Reymann-Carlsen.

Forsikring & Pension opfordrer til politisk krav om bedre sikring af nye boliger. For det tager en garvet indbrudstyv under ti sekunder at brække et almindeligt vindue op med en skruetrækker, bemærker Hans Reymann-Carlsen.

Rigsrevisionens beretning viser, at politiet sidste år henlagde ca. 274.000 straffesager, svarende til ca. 30 pct. af alle anmeldelser. Det overordnede billede viser, at jo alvorligere kriminaliteten er, desto færre sager henlægges. Eksempelvis blev ca. 16 pct. af voldtægtssagerne og ca. 20 pct. af sagerne om økonomisk kriminalitet henlagt.