Forsikrings- selskaber venter skader for 50 mio. kr.

Det er væltet ned med regn de seneste døgn, og det har udløst et stormløb mod landets forsikringsselskaber, som i går havde modtaget et par tusinde anmeldelser om skader.

Beboerne i Godsparken kunne ikke stille meget op, da vandet steg og steg og nåede ind i både haverne og husene. Claus Bjørn Larsen Fold sammen
Læs mere

Det tropelignende skybrud, som natten til fredag satte store del af især Sjælland under vand, bliver en dyr affære for danske forsikringsselskaber. I Nordsjælland faldt der påét døgn mellem 60 og 70 millimeter regn, og det har oversvømmet mange kældre og skabt store vandskader på lofter og lavtliggende områder.

Konsulent Christian Skødt fra Forsikring og Pension siger, at der indtil videre er indløbet et par tusinde anmeldelser om vandskader. Men det samlede antal anmeldelser ventes at vokse til et sted mellem 3.000 og 4.000 i værste fald.

»I august sidste år havde vi også et meget stort antal anmeldelser af vandskader. Det kom op på 14.000 og kostede forsikringsselskaberne 175 mio. kr., eller godt og vel 13.000 kr. per skade. Men så mange anmeldelser venter vi ikke denne gang. Formentlig bliver der højst tale om udbetalinger af erstatninger på 50 mio. kr.,« siger Christian Skødt.

Hvor stort det nøjagtige tal bliver, kan branchen ikke sige endnu. Mange er på ferie og vil først opdage vandskaderne, når de vender hjem. Samtidig er det langtfra alle anmeldelser om vandskader, der bliver godkendt.

»Men folk skal sørge for at få vandet ud hurtigst muligt. Man har pligt til at begrænse skaderne mest muligt. Kan man ikke få hjælp hos Falck, skal man kontakte sit forsikringsselskab, som så vil forsøge at skaffe anden hjælp,« siger Christian Skødt.

Han tilføjer, at folk også skal fotografere skaderne og lade være med at smide skadet indbo væk. Det skal bruges som dokumentation for erstatningen.

Mindre skader
Det er kun dele af landet, der blev ramt af så meget nedbør, at der er tales om skybrud, så forsikringsselskaberne dækker skaderne. Det hårdest ramte område er en stor cirkel, der strækker sig fra Nordsjælland, København og Amager ned til Køge og hen over Roskilde.

»Men eksempelvis i Sønderjylland har de slet ikke fået nogen regn. Derfor venter vi ikke, at skaderne når samme niveau som i august sidste år. Det har heller ikke været blæsevejr denne gang. Så skaderne er af mindre omfang,« siger Christian Skødt. «

I de seneste 15-20 år er den slags styrtregn, som er set de seneste dage, blevet stadig mere almindeligt især Sjælland oplever hyppigt kortvarige, ekstreme regnskyl, mens bygerne i Jylland er blevet længere og kraftigere.