Forsikring mod skilsmisse

Forsikring af hus og bil er ikke længere nok. I fremtiden skal forsikringen f.eks. betale for ekstra undervisning, hvis børnene klarer sig dårligt i skolen, forudser forsikringsselskab.

Der er opbrud i den danske forsikringsbranche, som har taget bestik af de senere års voldsomme interesse for sundhedsforsikringer.

Inden længe er det danskernes daglige liv som ægteskab og børns skolegang, der skal forsikres, mener de store forsikringsselskaber.

»Forsikring af hus og bil er stadig relevant, men det er ikke de ting, der bekymrer os og som betyder noget. Det, der bekymrer er, om man kan fortsætte det liv, man lever og hvilke fremtidsmuligheder man har. Danskerne vil gerne sikre, at de kan fortsætte med den samme levestandard,« siger Jørgen Thau, business intelligence-chef hos Codan, der har analyseret, hvad der betyder noget for danskerne, nemlig den enkeltes arbejdsmæssige situation samt folks børn og familie.

Derfor er det heller ikke urealistisk med en skilsmisseforsikring, mener Jørgen Thau, der forestiller sig, at ægtepar kan tegne en forsikring, der giver dem mulighed for at tilkalde en rådgiver, hvis forholdet knirker.

»Halvdelen af ægteskaberne i Danmark ender i skilsmisse. Det problem tror jeg helt sikkert, mange er interesserede i at forsøge at håndtere. I en lang række ægteskaber skyldes skilsmisserne sikkert, at man ikke har fået set på det liv, man har sammen og set på, hvordan kærligheden trives. Da kunne man tale med en familierådgiver og få nogle muligheder til at løse problemerne,« siger Jørgen Thau, der ligeledes lufter ideen om en forsikring, der kunne sikre ene-undervisning, hvis barnet dumper en eksamen.

Hos Forsikringsoplysningen ser man ikke noget forkert i de nye meldinger fra branchen.

»Jeg kan sagtens forestille mig, at der er efterspørgsel efter for eksempel en skilsmisseforsikring. Især, når jeg sammenligner med andre krisesituationer, hvor der ligeledes er efterspørgsel på det. Vi kender allerede til forebyggelse i virksomheder, hvor ansatte med psykiske problemer kan komme i behandling,« siger konsulent hos Forsikringsoplysningen, Christian Skødt.

Han peger på, at danskerne allerede har taget hul på en ny generation af rejseforsikringer hos Europæiske Rejseforsikring og Gouda.

»Har du betalt for at du skal til Spanien og spille golf, er det uheldigt, hvis du på vej til ferien forstuver armen. Selvom du godt kan sidde ved stranden og hygge dig på ferien, så kom du altså for at spille golf. På de rejser er det mere og mere almindeligt at tegne en forsikring, der giver erstatning, hvis man ikke kan gøre det, man havde regnet med, ferien skulle gå til.«

Hos landets største forsikringsselskab, TrygVesta, oplever man også, at de områder, danskerne ønsker at forsikre, er rykket markant, hvorfor man ikke vil udelukke at skilsmisseforsikringer bliver det helt store.

»Folks største bekymring er, at de mister muligheden for at leve det liv, de gør,« siger Troels Rasmussen, kommunikationsdirektør i TrygVesta, der har oprettet en hotline, som stressede medarbejdere kan ringe til.

Ifølge Handelsbanken brugte danskerne i 1995 gennemsnitligt 6.000 kroner på forsikringer. Et tal, der i år 2005 var steget til 11.000 kroner.