Fornyet kritik af Mette Frederiksens magtmanøvre

Det falder både politikere og en professor for brystet, at den nye socialdemokratiske statsminister, Mette Frederiksen, i et stort interview med Berlingske kalder sit nyoprettede politiske sekretariat i Statsministeriet en »demokratisering«. Venstre mener, sekretariatet er udtryk for, at Mette Frederiksen ikke har tillid til sine ministre.

Statsminister Mette Frederiksen
Mette Frederiksen kaldte i et stort interview i Berlingske sit politiske sekretariat for en »demokratisering«. Den betegnelse møder kritik fra både politikere og professor. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

I Mette Frederiksens (S) øjne er der tale om »en demokratisering«. Men den forklaring vinder ikke gehør hos en professor i forvaltningsret og flere andre partier i Folketinget.

Det handler om statsminister Mette Frederiksens beslutning om at oprette et nyt politisk sekretariat, der skal ledes af hendes rådgiver og stabschef, Martin Rossen, som desuden får sæde i det magtfulde koordinations- og økonomiudvalg. Kritikere har siden nyheden om det politiske sekretariat fremført, at det rokker ved selve den danske forvaltningstradition, og at det placerer en usædvanlig magt hos en person, der ikke kan kontrolleres.

Men i Mette Frederiksens første større interview som statsminister forklarer hun i Berlingske, at der er behov for at styrke de politiske ministre i forholdet til embedsværket. Hun pointerer, at »vi har ministerstyre og ikke teknokrati i Danmark«.

»Hvis man er demokrat, er man nødt til at insistere på, at det demokratisk valgte led har kapaciteten og evnen til at føre tingene ud i livet. Derfor er det her i mine øjne en demokratisering,« siger hun.

Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, er uenig i den udlægning.

»At kalde det en demokratisering er forkert. Det virker mere som det modsatte. Hun udpeger en embedsmand mere og netop ikke en politiker. Det er et tegn på, at man gerne vil have en politisk udpeget embedsmænd,« siger han og pointerer, at det er et nybrud i Danmark og ganske unødvendigt.

»Det er helt uforståeligt, at hun gør det på den måde. Hvorfor ikke udpege ham som minister?« spørger han retorisk og forklarer, at et politisk sekretariat kan skade embedsværkets neutralitet.

»Hele problemet består i, at hvis det er første skridt i udviklingen af embedsmænd, så bliver beslutninger i ministeriet mere politisk orienteret end sagligt objektivt orienteret,« siger han.

»Tillidskrise mellem Mette Frederiksen og hendes ministre«

Lars Løkke Rasmussen har tidligere kaldt Mette Frederiksens beslutning for »et frontalangreb på den danske forvaltningstradition«. Hendes nye forsvar for beslutningen i interviewet med Berlingske ændrer ikke partiets holdning.

Politisk ordfører Jakob Ellemann-Jensen (V) påpeger, at Folketinget ikke har nogen mulighed for at kontrollere Martin Rossen ved eksempelvis samråd og paragraf 20-spørgsmål.

»Når man laver en funktion som tilsyneladende skal sidde i de to mest magtfulde udvalg i Danmark, så virker det underligt, at man lige sikrer, at vedkommende ikke kan kontrolleres,« siger han.

Ifølge Jakob Ellemann-Jensen er Martin Rossens nye stilling et tegn på mistillid over for ministrene i den socialdemokratiske mindretalsregering.

»Der er en tillidskrise mellem Mette Frederiksen og hendes ministre, siden hun finder det nødvendigt at sætte en vagthund på,« siger han.

I samme omgang gør Jakob Ellemann-Jensen det klart, at Venstre ikke har i sinde at foretage samme manøvre, hvis partiet vinder regeringskontorerne tilbage ved næste valg.

»Vi har ikke nogen intentioner om at ændre på den forvaltningstradition, som vi har i Danmark. Jeg syntes, at det er en kolossal styrke, at vi har neutrale embedsmænd og ansvarlige ministre,« siger han.

En vicestatsminister

Jens Rohde fra de Radikale har tidligere blandet sig højlydt i debatten om det nye politiske sekretariat, og trods Mette Frederiksens forsikring om, at der i virkeligheden er tale om »en demokratisering«, ønsker at han bringe sagen op i Folketingets Præsidium.

Ligesom Jakob Ellemann-Jensen peger Jens Rohde på, at Martin Rossen står til at få vide beføjelser, uden at han bliver omfattet af ministeransvarsloven. Jens Rohde ønsker svar på, om Martin Rossen i virkeligheden bliver en slags »vicestatsminister«, lyder det.

»Der er en hel masse lag i det her, som jeg gerne vil have belyst og diskuteret partierne imellem. Det er kernen i vores folkestyre, og jeg noterer mig desværre med en vis forbløffelse, at vi har en statsminister, som mener, at vi i Danmark har ministerstyre og ikke folkestyre,« siger han.

Mette Frederiksen fortæller i interviewet med Berlingske, at demokratiseringen består af en politiske ledelse, der i sidste ende afgør, om hun kan løse den såkaldte tillidskrise med vælgerne.

Hun påpeger, at danskerne har givet hende mandat til at flytte tingene med den »nødvendige muskelmasse«, hvori et nyt politisk sekretariat indgår.

Jens Rohde kritiserer denne udlægning, som han mener er lodret forkert.

»Det hun gør, det er at ansætte en embedsmand, der arbejder i et mellemlag. Der er jo ingen af dem, der er folkevalgt eller står til ansvar for vælgerne,« siger Jens Rohde og tilføjer:

»Hun siger, at hun har fået mandat til at lede landet. Det er ikke korrekt. Hun har ikke fået mandat af danskerne. Der er ikke 50 pct. af danskerne, der har peget på hende. Hun har fået et mandat af Folketinget på nogle betingelser, og det er Folketinget, der træffer beslutninger i et folkestyre om, hvordan rammerne skal være. Det er ikke Mette Frederiksen,« siger han.

S afviser kritikken

Politisk ordfører i Socialdemokratiet, Jesper Petersen, afviser kritikken.

»Jeg har svært ved at se, at det skulle være et problem, at statsministeren gerne vil styrke den politiske ledelse af regeringen. Det er hende, der har et demokratisk mandat i ryggen,« siger han.

Jesper Petersen afviser, at Mette Frederiksen skulle have mistillid til sine ministre, sådan som Venstre fremfører, og han påpeger, at Folketingets egne jurister har konkluderet, at der ikke er noget til hinder for at oprette det politiske sekretariat.

»Hvorfor skulle der være noget odiøst ud i, at politikere gerne vil føre deres politik ud i livet?« spørger han og hilser de Radikales ønske om en diskussion af sagen i Folketingets Præsidium velkommen.

»Vi har ikke noget imod at redegøre for den her organisering over for Folketinget. Det har Jens Rohde ret til at bede om. Så fint med os. Fint med mig. Men han kan slå helt koldt vand i blodet. Der er ikke noget her, der er ansættelse på anden vis, end det man har kendt til hidtil. Martin Rossen er ansat som særlig rådgiver. Det er en model, der har været kendt i årtier.«