Formodet politimorder var ikke sindssyg

Politibetjenten Jesper Jul blev i december sidste år skudt på klos hold. Tirsdag er en mand blevet tiltalt.

Jesper Jul blev skudt den 6. december 2016 og døde dagen efter. Nu er en 26-årig mand tiltalt for drabet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

Et vanvittigt had til systemet og politiet, som angiveligt var årsagen til drabet på politimanden Jesper Jul i december, var efter alt at dømme ikke et udtryk for sindssyge.

Tirsdag har anklagemyndigheden rejst tiltale mod den 26-årige mand, som er mistænkt for at have skudt og dræbt Jesper Jul.

»Påstanden fra anklagemyndighedens side er en fængselsstraf, subsidiært forvaring. Hvordan vi er nået frem til det, vil vi først sige mere om i retten,« siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas.

Dog siger statsadvokaten mellem linjerne mere end som så. For havde mentalundersøgelsen af den 26-årige givet ham en diagnose som sindssyg, så ville det fremgå af anklagemyndighedens påstand.

Sindssyge personer kan i dansk ret ikke straffes. I stedet kan for eksempel tvangsindlæggelse på en psykiatrisk afdeling komme på tale. Et sådant krav skal i givet fald stå i anklageskriftet.

»Jeg synes, at politiet i begyndelsen var alt for voldsomt ude og antyde, at det måtte være begået af en psykisk syg mands,« lyder det fra forsvarsadvokat Ulrik Sjølin Pedersen.

Jesper Jul blev skudt i hovedet uden for politigården i Albertslund, da han 6. december var på vej på arbejde. Det skete få meter fra to kolleger, som var ved at fylde luft i dækkene på en patruljevogn.

Kort efter anholdt politiet den 26-årige mand. Det skete i Glostrup. Manden var svedig og påstod, at han blot var ude for at løbe.

Han blev dagen efter fremstillet i grundlovsforhør ved Retten i Glostrup, og her refererede anklager Morten Frederiksen en afhøring af den sigtedes mor. Hun fortalte, at den unge mand i årevis havde næret et had til systemet.

Moren var i år 2000 involveret i en trafikulykke. Og sønnen følte, at hun fik en dårlig behandling af systemet. I den sidste måned op til drabet på Jesper Jul talte sønnen flere gange om, at han ville skyde en betjent.

Tidligere - tilbage i 2012 - havde den unge mand opført sig truende over for politiet. Bevæbnet med en hardballpistol gik han ind på politigården i Albertslund. Han skød mod en betjent, og det udløste en dom på otte måneders fængsel.

Dengang blev det i en mentalundersøgelse vurderet, at manden led af en paranoid personlighedsforstyrrelse. Men der var heller ikke dengang tale om sindssyge.

Allerede under retsmødet i december tydede meget på, at drabet på Jesper Jul i et eller omfang var planlagt. Våbnet blev nemlig stjålet i en skytteklub i Rødovre aftenen forinden.

Tyveriet blev i øvrigt anmeldt til politiet. Og den 26-årige blev endda nævnt som mistænkt. Vagtchefen hos politiet valgte ikke at sætte det store eftersøgningsapparat i gang. Selv om den 26-årige altså tidligere havde truet en betjent.

Ledelsen hos Københavns Vestegns Politi sagde efterfølgende, at vagtchefen havde handlet korrekt i situationen.

Den 26-årige nægter sig skyldig, og han har under sagen hverken villet tale med politiet eller lade sig afhøre i retten.

Retssagen mod ham bliver indledt ved Retten i Glostrup til september, hvor den bliver behandlet over syv dage.

/ritzau/