Formodet attentatmand var bandekriminel

22-årige Omar Abdel Hamid El-Hussein udførte attentaterne i København.

Den formodede gerningsmand bag weekendens terrordrab blev skudt og dræbt af politiet tidligt søndag morgen på Nørrebro i København. Foto: Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En bestemt profil begynder at tegne sig af manden, som i weekenden ramte København med blodige angreb og selv blev dræbt tidligt søndag morgen i en skudveksling med politiets specialstyrker. Flere kilder bekræfter over for Berlingske, at den dræbte mand hedder Omar Abdel Hamid El-Hussein. Og baseret på de hidtil kendte informationer om ham tiltrækker især det hjemlige bandemiljø opmærksomheden.

Politiet havde ved redaktionens afslutning ikke bekræftet navnet på den formodede gerningsmand, men offentliggjorde i går flere detaljer, som stemmer overens med beskrivelsen af Omar Abdel Hamid El-Hussein.

Den formodede gerningsmand bag weekendens angreb mod kulturhuset Krudttønden på Østerbro og synagogen i Krystalgade i indre København er ifølge politiet 22 år og født i Danmark.

Og selv om debatten om den aktuelle terrortrussel det seneste år særligt har cirklet om de såkaldte Syrien-krigere, har den formodede gerningsmand tilsyneladende ikke været af sted for at kæmpe, lød det i går fra Politiets Efterretningstjeneste, PET, på et pressemøde.

Derimod er den formodede gerningsmand kendt af politiet i bandesammenhæng og for blandt andet vold og overtrædelser af våbenloven. I 2013 efterlyste Københavns Politi netop Omar Abdel Hamid El-Hussein for at have stukket en passager i et S-tog flere gange i låret med en kniv.

Ifølge både BT og Ekstra Bladets oplysninger er Omar Abdel Hamid EL-Hussein lig med den formodede gerningsmand. Og søndag eftermiddag havde navnet spredt sig så hurtigt blandt kilder på Nørrebro, at flere kilder - uafhængigt af hinanden - pegede på samme person.

Ekstra Bladet skriver også, at han i kun to uger havde været løsladt fra fængslet, da weekendens terrorangreb fandt sted. Han afsonede en dom for grov vold.

Khalid Alsubeihi har et grundigt kendskab til det kriminalitetsforebyggende arbejde på Nørrebro. Han har tidligere været formand for initiativet Fædregruppen og været såkaldt gadeplansmedarbejder. Han har ikke tidligere hørt om Omar Abdel Hamid El-Hussein.

»Jeg har også prøvet at høre mig ad, og der er ikke nogen af mine kilder, der kender ham. Og jeg kender rigtig mange på Nørrebro, både de gode og de dårlige,« siger Khalid Alsubeihi og fortsætter:

»Jeg synes, at det siger noget om, at man helt kan gemme sig i skyggen og så lige pludselig slå til. Det siger også noget om, at det er fuldstændigt umuligt at gardere sig mod en gal mands handlinger. Hans profil passer desuden på et typisk bandemedlem: At vold og hævn er vejen til at tilfredsstille sin vrede. Og at man har let adgang til våben.«

Multikriminel

Den svenske terrorforsker Magnus Rans­torp fra Försvarshögskolan i Stockholm ser klare ligheder mellem weekendens angreb i København – hvor den svenske tegner Lars Vilks deltog i et debatarrangement om ytringsfrihed – og angrebene i Paris i sidste måned på satiremagasinet Charlie Hebdo og et jødisk supermarked: Målene er satirikere og jøder.

Terrorforskeren tegner følgende foreløbige profil af gerningsmanden fra København:

»Han virker til at have en action-orienteret profil, og det er spændingen og muligvis en ideologi, der driver ham. Han er i stand til at skifte mellem bandeaktiviteter og ekstremisme, så der er tale om en slags multikriminel,« siger Magnus Ranstorp.

Selv om den formodede gerningsmand blev dræbt tidligt søndag morgen, var politiet i går stadig i højeste beredskab. Automatvåben var en del af bybilledet i flere områder af København. Et større område fra Nørrebro Station til Frederikssundsvej – området hvor den formodede gerningsmand blev skudt – var bl.a. afspærret af betjente med maskinpistoler.

Da en mørk ung mand eksempelvis sagde til en vagt fra Metrobyggeriet, at lørdagens angreb »kun var begyndelsen«, blev politiet straks advaret og satte i løb efter ham. Den unge mand forsvandt formentlig på et S-tog, som gik under Nørrebro Stations tag og videre ud på Ringbanen.

Andre steder i København ransagede politiet, som havde indkaldt ekstra mandskab fra adskillige politikredse, dagen igennem lejligheder i blandt andet Vognmandsmarken på Østerbro og en internetcafé på Nørrebrogade. Flere personer blev anholdt i løbet af dagen.

Ledende politiinspektør ved Københavns Politi Jørgen Skov forklarede i går, at efterforskningen indtil nu tyder på, at den formodede gerningsmand handlede alene. Det forhold undersøges dog fortsat ved hjælp af afhøringer, tekniske undersøgelser, indsamling af videoovervågningsmateriale og ransagninger.

Mest grundigt gik politiet måske til værks i det almene boligbyggeri Mjølnerparken på ydre Nørrebro, hvor en taxa lørdag eftermiddag satte den formodede gerningsmand af.

Her forklarer fire pakistanske mænd i et sparsomt møbleret køkken og på engelsk med kraftig accent over for Berlingske, at lejligheden blev ransaget søndag formiddag, hvor den var fyldt med gæster på grund af en vigtig cricketkamp.

30-årige Sheheryar Khan, som de seneste tre år har været i Danmark på greencard-ordningen, kom ved ni-tiden hjem fra natarbejdet som IT-konsulent til synet af politibetjente. De gennemsøgte alt og bankede på væggene, som om de ledte efter hulrum.

»Det er meget slemt med skyderierne i København. Man kan på ingen måde retfærdiggøre, at nogen har gjort sådan. Men nej, hvor blev jeg bange over at have politimænd her i lejligheden. Selv om vi ikke har noget at skjule,« siger Sheheryar Khan.

Københavns Politi ville søndag aften hverken be- eller afkræfte identiteten på den formodede gerningsmand, men henviste til, at ordensmagten vil komme med flere oplysninger mandag.