Formand og ledelse går af: Økonomisk rod i a-kasse koster yderligere tre topfigurer jobbet

Efterspillet efter sagen om misbrug af medlemmernes penge i Akademikernes A-kasse koster nu både formanden og to personer i topledelsen jobbet. A-kassen skal have »en frisk start«, lyder det.

Akademikernes A-kasse Ved Vesterport i København Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sagen om misbrug af penge og andre tvivlsomme dispositioner i Akademikernes A-kasse koster nu bestyrelsesformanden og to topfigurer i Akademikernes A-kasses direktion jobbet.

Allan Luplau, der til daglig er direktør i Sundhedsforsikringen ‘danmark’, siger officielt farvel på et repræsentantskabsmøde 4. januar 2019.

Også den konstituerede administrerende direktør, Britt Dyg Haun, og sekretariatschef Line Verbik Byriel er fortid i a-kassen. De er fratrådt allerede i dag, oplyser a-kassen i en pressemeddelelse, som blev udsendt efter at medarbejdere i a-kassen mandag eftermiddag havde været samlet til krisemøde.

I sidste uge afslørede Berlingske, at både bestyrelsesformand Allan Luplau, den konstituerede administrerende direktør samt sekretariatschefen har haft nøje kendskab til flere af Michael Valentins omstridte beslutninger og handlinger.

De tre personer har i flere tilfælde enten selv godkendt eller udført Michael Valentins ordrer, rejser eller sponsorater.

Mystik omkring fyring

Akademikernes A-kasse afskedigede i september sin administrerende direktør, Michael Valentin, under mystiske omstændigheder. Siden kom det frem, bl.a. i Berlingske, at baggrunden for fyringen var et tip fra en medarbejder, der havde opdaget en række økonomiske uregelmæssigheder.

Siden er Michael Valentin blevet politianmeldt for flere forhold.

Som Berlingske har beskrevet i flere artikler, skyldtes afskedigelsen af Valentin bl.a., at han angiveligt har ladet a-kassen betale for private middage, og at han har deltaget i dyre, eksklusive vinrejser, som delvist var betalt af bonuspoint optjent gennem a-kassens betragtelige vinindkøb.

Derudover har Berlingske kunnet dokumentere, at private venner af Michael Valentin har fået tildelt og har udført opgaver for hundredtusinder af kroner for a-kassen.

Advokatundersøgelse

Efter Valentins afgang har bestyrelsen bedt en advokat undersøge den tidligere direktørs økonomiske dispositioner. Også den tidligere direktørs ledelsesstil har været genstand for advokatundersøgelsen, hedder det i pressemeddelelsen fra a-kassens bestyrelse.

Ifølge a-kassen selv konkluderer advokatundersøgelsen, at »hverken bestyrelsen, formandskabet eller den tilbageværende ledelse kan drages til ansvar for« Michael Valentins beslutninger og handlinger som direktør.

A-kassen siger farvel til ledelsen med henblik på at få »krisen rystet af« organisationen:

»Det er vigtigt at understrege, at hverken Mette Gregersen, Britt Dyg Haun eller Line Verbik Byriel er en del af det sagskompleks med Michael Valentin, som nu får et juridisk efterspil. De to sidstnævntes fratrædelse fra AKA skyldes det pres, de har været under, kombineret med et behov for ledelsesmæssigt at give AKA en frisk start,« skriver bestyrelsen i pressemeddelelsen.

Bestyrelsen understreger også, at »alle rejste beskyldninger således (er) undersøgt og vurderet«.

»En ren tilståelsessag«

Anders Drejer er professor ved Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet, og han er ikke overrasket over, at hverken formanden eller de ledende medarbejder fratræder deres stillinger. De burde alle tre have reageret på Michaels Valentins dispositioner.

»Særligt for bestyrelsesformanden er det en ren tilståelsessag. Hvis han ikke har haft mistanke om noget undervejs i denne sag, så er han inkompetent. Hvis han har haft mistanke om noget, men har valgt ikke at reagere, så er han alt for langmodig,« siger Anders Drejer.

Han mener også, at de ledende medarbejdere lige under Michael Valentin burde have reageret, hvis de blev bedt om at udføre stærkt problematiske handlinger.

»De ledende medarbejdere burde have gået til bestyrelsen med deres viden, og det mener jeg, at man bør forvente af sådanne ledende medarbejdere, så jeg kan godt forstå, at de vælger at fratræde deres stillinger,« siger han.

Så Akademikernes A-kasse har tidligere meddelt, at den på baggrund af sagen vil indføre en række økonomiske kontrolmekanismer. A-kassen har desuden indført en whistleblowerordning.

Vicedirektør Mette Gregersen er konstitueret administrerende direktør frem til ansættelse af en udefrakommende direktør, som ventes på plads i løbet af foråret.

I en skriftlig udtalelse fra tillidsrepræsentanterne Thomas Høyer-Nielsen  og Vivi Zimling på vegne af medarbejderne i Akademikernes A-kasse hedder det, at de er meget lettede over afklaringen.

»Der er brug for en ny ledelse, som kan skabe ro og tillid til a-kassen igen, og det håber vi kommer nu. Det er vigtigt for medarbejderne at understrege, at vi ikke har haft kendskab til de dispositioner, som har fundet sted under den tidligere ledelse. Vi er rystede over de ting, der er foregået, og det er væsentligt for os at tage offentligt afstand fra den måde, vores tidligere ledelse har ageret på,« lyder det fra tillidsrepræsentanterne.

De fremhæver, at Akademikernes A-kasse har været en fremragende arbejdsplads.

»Men det er indlysende, at der er slået store skår i troværdigheden i forhold til omverdenen og internt i organisationen. Der venter nu en ny samlet ledelse en stor opgave med at genoprette tilliden eksternt og internt, så vi igen kan gå glade og trygge på arbejde – og så medlemmerne og omverdenen igen får et positivt billede af Akademikernes A-kasse,« lyder det fra medarbejderne.

Læs Berlingskes store gennemgang af sagen her.

Læs mere fra Berlingskes gravegruppe her.