Formand for Støjberg-kommissions familie blev udsat for hetz efter politikeropslag

Dagens overblik: Berlingske giver dig her overblik over dagens vigtigste historier.

Formanden for instrukskommissionen og hans familie blev udsat for hetz i forbindelse med hans arbejde. Her forlader Inger Støjberg Eigtveds Pakhus efter domsafsigelse i den senere rigsretssag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til nyhedsoverblikket over denne søndag, midt i januar.

Jyllands-Posten kan fortælle om et broprojekt over Limfjorden, som en professor mener er 2,5 milliarder kroner for dyrt, og en anden professor kalder »det dårligste af alle infrastrukturprojekter«. Til gengæld mener en tredje professor, at det alternativ, som den første professor forslår, er et »tosseforslag«.

Dagens overskrift kommer fra Politikens historie om det demokratiske forfald, som formand for instrukskommissionen i Støjberg-sagen mødte i form af hetz mod ham og hans familie. Hetzen var især sammenfaldende med opslag på sociale medier fra fremtrædende politikere.

Berlingske kan fortælle om beskyldninger om skruebrækkeri, om pirater og om, hvorfor udlændingeminister Mattias Tesfaye mener, det er vigtigt at kaste ringen fra sig i tide.

Først skal vi runde de seneste coronatal:

Men nok sniksnak. Dagene er stadig for korte. Her er overblikket.

Tesfaye tror, man skal forlade udlændingepolitik i tide

Berlingske har et længere interview med udlændingeminister Mattias Tesfaye, hvor han henviser til Tolkiens »Ringenes Herre« for at beskrive, hvorfor han tror, man ikke skal være udlændingeminister for længe:

»Derfor tror jeg også, at udlændingepolitik lidt er ligesom ringen i »Ringenes Herre«. Man kan bære den i et stykke tid, men du skal passe på ikke at have den på for længe, for så ødelægger det dig menneskeligt,« siger han blandt andet i interviewet, hvor han også fortæller, hvorfor han ikke længere er på Facebook.

Læs hele historien her.

Sygeplejerskerne er begyndt at arbejde ekstra

Berlingske kan også fortælle, at sygeplejerskerne er blevet mere fleksible efter regeringen afsatte en såkaldt coronamilliard for at undgå kapacitetsproblemer. På baggrund af den indgåede aftale kan sygeplejerskerne tjene op mod 150 kroner ekstra i timen oveni den gældende aftale for overarbejde.

Men selvom det resulterer i flere behandlinger og operationer, er det ikke alle, der er glade over de sygeplejersker, der siger ja til ekstra vagter. På sociale medier fordømmer andre sygeplejersker, at deres kollegaer påtager sig ekstra arbejde.

Du kan læse hele artiklen her.

Formand for Støjberg-kommission blev udsat for hetz

Politiken fortæller, at formanden for den såkaldte Instrukskommission, der undersøgte Inger Støjberg, landsdommer Peter Mørk Thomsen, er blevet udsat for hetz i forbindelse med kommissionen. Han vil ikke gå i detaljer, om hvad han og hans familie er blevet udsat for, men han kalder det »noget voldsomt«. Han rejser i stedet en debat om politikeres ansvar for de demokratiske institutioner.

For mens det stod på, bemærkede han, at det især blussede op i forbindelse med blandt andre politikeres opslag på sociale medier. Han vil ikke selv sætte navn på politikerne, men i det ene opslag publicerede DF-formand Kristian Thulesen Dahl et billede af et sankthansbål med en menneskeskikkelse indeni, hvor han skrev »Send barnebrudskommissionen til Bloksbjerg«.

Formanden for Dommerforeningen Mikael Sjöberg opfordrer til selvrefleksion:

»Et af det danske samfunds store styrker er, at vi har tillid til domstolene og de upartiske dommere. Derfor er det også så meget mere trist, jeg vil sige farligt, når folk, særligt tunge politikere, rykker ved de her helt fundamentale principper.«

Piratangreb er styrtdykket

Det skulle egentlig være højsæson for piratangreb i Vestafrika, men antallet af angreb er styrtdykket, fortæller Berlingske. Det kan skyldes øget militær tilstedeværelse i Guineabugten. Danmark har haft fregatten Esbern Snare i området, men den vender snart hjem, da vejret snart bliver mindre egnet til pirateri. Forsker og Danske Rederier frygter at angrebene kan vende tilbage, når piratsæsonen begynder igen til efteråret, hvis Danmark ikke sender en ny fregat til området.

Militæranalytiker minder dog om, at der også er konflikt i Baltikum og på Arktis, at Danmark skal leve op til sine NATO-forpligtelser. Forsvarsminister Trine Bramsen mener, det er vigtigt, at vi finder langtidsholdbare løsninger mod pirateri i området.

Læs mere her.

Alternativet til det værste forslag, er et »tosseforslag«

Jyllands-Posten har talt med tre trafikforskere, der mener, at den planlagte tredje forbindelse over Limfjorden til syv milliarder kroner kan gøres ikke mindre end 2,5 milliard kroner billigere. I stedet for at bygge den aftalte bro, foreslår de en firesporet tunnel, der kun koster 4,5 milliard kroner.

Professor Mogens Fosgerau fra Københavns Universitet, der ikke har noget med forslaget at gøre, mener, at den vedtagne bro er det dårligste af alle de infrastrukturprojekter, der ligger i den nye infrastrukturplan. Han mener kun, at man tænker på at gennemføre det, fordi der ikke er andre projekter i Nordjylland.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) har ingen kommentarer, mens en fjerde trafikforsker mener, at forslaget om en tunnel i stedet for en bro er et »tosseforslag«.

Det sker i dag

Fra i dag er det igen muligt at benytte en række kulturtilbud som museer og biografer mod fremvisning af coronapas.

Det ventes, at tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen fremlægger sit partiprogram for partiet Moderaterne.

I dag er det 60 år siden optagelserne til den første James Bond film Dr. No begyndte på Jamaica.