Formand for journalistforbund efter undersøgelse om seksuelle krænkelser: »Undskyld«

En advokatundersøgelse har ikke fundet bevis for sexchikane af to tidligere studentermedhjælpere i Dansk Journalistforbund. Alligevel kommer den anklagede mellemleder ikke tilbage.

Lars Werge Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Werge Flemming Leitorp
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I januar 2018 fik filmproducent Peter Albæk lov til at komme tilbage på arbejde i Zentropa trods anklager om sexchikane mod tidligere ansatte. Så let slipper en mellemleder i Dansk Journalistforbund ikke.

I november 2017 stod to tidligere studentermedhjælpere frem og fortalte, at de havde følt sig udsat for seksuelle krænkelser i Dansk Journalistforbund (DJ), da de var studentermedhjælpere.

Kritikken gik særligt på én mellemleder i organisationen, og flere tidligere kollegaer til studentermedhjælperne udtalte, at fagforbundet havde haft en problematisk kultur. F.eks. skulle mange medarbejdere have vidst, at mellemlederen havde forhold til underordnede, uden at det havde fået nogen til at slå alarm.

I den forbindelse udtalte næstformand i Dansk Journalistforbund, Tine Johansen, at:

»Det lyder, som om problemet er en usund sladderkultur, hvor nogen har været ivrige efter at viderebringe rygter uden at gå til ledelsen og få gjort noget ved det. Men jeg tror og håber, at det problem forsvandt med de medarbejdere. En sexistisk kultur har vi ikke, og det er jeg garant for, at vi ikke får, så længe jeg er i DJ.«

Det citat affødte en voldsom kritik af fagforbundets ledelse for at tørre ansvaret af på medarbejderne og negligere det oplevede problem.

En uvildig advokatundersøgelse blev sat i gang af hele forløbet og af kulturen i forbundet.

Undersøgelsen er blevet offentliggjort i dag. Den konkluderer, at der ikke kan påvises sexchikane. Alligevel har forbundet valgt at forhandle en fratrædelsesaftale med den anklagede mellemleder, så han ikke kommer tilbage til sin arbejdsplads.

Formand undskylder

Fagforbundets formand, Lars Werge, siger til journalisten.dk: »Advokatundersøgelsen kan ikke påvise sexchikane, men det står alligevel klart for mig og for DJ’s hovedbestyrelse, at der var noget at komme efter.«

Han siger, at der har »været tale om en uhensigtsmæssig adfærd fra én medarbejder, og at der har været en uhensigtsmæssig kultur i dele af DJ.«

Ifølge advokatundersøgelsen har der ikke været »udtrykkelige retningslinjer eller regler for« hvilke seksuelle og personlige relationer medarbejdere må og bør have i forbundet: »Dette har betydet, at der blandt medarbejderne har været en betydelig usikkerhed om, hvordan ledelsen så på sådanne relationer, og hvordan medarbejdere, der følte sig påvirket af sådanne relationer, kunne reagere heroverfor.«

Journalistforbundets formand Lars Werge lægger sig fladt ned og undskylder for ledelsens håndtering af sagen i første omgang:

»Vi har svigtet medlemmernes tillid ved ikke selv at leve op til de forhold, som vi arbejder for alle andre steder. Kære medlemmer, det må I virkeligt undskylde!« siger formand Lars Werge i en pressemeddelelse. Ligesom han har givet to de to studentermedhjælpere en undskyldning for ikke at tage deres oplevelser tilstrækkeligt alvorligt fra starten.

Den nuværende øverste ledelse vil nu sikre sig, at der bliver udarbejdet klare retningslinjer for private relationer på arbejdspladsen.