Formand for Iqra Privatskole: »Er det fordi, man ikke vil have muslimske friskoler?«

Tilsynet med de frie skoler mistænkes af formand for Iqra Privatskole, der har mistet sit millionstore statstilskud, for at have politiske motiver. Tilsynet afviser: Skolen havde i forvejen en »meget lempelig aftale«, men økonomien holdt ikke.

Iqra Privatskolen på Hermodsgade i København er landets største muslimske privatskole med omkring 400 elever i skoleåret 2018. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Bestyrelsesformanden på Iqra Privatskole mistænker beslutningen om at sløjfe det millionstore statstilskud til skolen for at være politisk motiveret.

»Er det fordi, man ikke vil have mulimske friskoler? Vil man sortere muslimerne fra? Det er det eneste, jeg kan læse mellem linjerne her: At man ikke er interesseret i muslimske friskoler,« siger Jacob Jabr, formand for bestyrelsen på Iqra Privatskole.

Den muslimske friskole, der i skoleåret 2018 har omkring 400 elever, mister fra december statstilskuddet, der sidste år besløb sig til mere end 20 mio. kroner. Det har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) meddelt mandag.

»Det er styrelsens vurdering, at der er væsentlig usikkerhed om Iqra Privatskoles økonomi og dermed væsentlig fare for, at skolen må lukke på meget kort sigt,« siger Birgitte Hansen, direktør for STUK i en pressemeddelelse.

Af et brev til Iqra Privatskole fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, som Berlingske har fået aktindsigt i, fremgår det, at skolen senest 14. december »skal orientere styrelsen, hvorvidt skolen fortsætter som en fri grundskole uden statstilskud«.

Allerede i februar i år kom skolen i problemer, da STUK i en såkaldt påtænkt afgørelse luftede tanken om at sløjfe tilskuddet helt.

Men fordi Iqra Privatskole udskiftede både bestyrelse og ledelse og tog hånd om en række kritikpunkter fra tilsynet, blev kompromiset, at skolen over fire år skulle betale i alt 16 mio. kroner tilbage i uberettiget tilskud.

Den beslutning har bestyrelsesformand Jacob Jabr forståelse for, siger han.

»Vi accepterer kravet om tilbagebetaling, for der er begået fejl. Men vi har i den nye bestyrrelse ryddet op, og så bliver vi straffet alligevel,« siger Jacob Jabr:

»Det (fire år, red.) er en meget kort frist, og vi kan ikke betale så mange penge tilbage på så kort tid. Giv os et år eller to mere, så vi har noget at arbejde med. Det her er ikke i orden. ... Hvorfor presser de skolen til at lukke ned? Jeg lægger to og to sammen: Man er ikke interesseret i, at vi skal drive en muslimsk friskole. Men vi er altså en del af det danske samfund, og det her er ikke okay,« siger Jacob Jabr.

Styrelse afviser politisk motiv

Bestyrelsesformanden peger på, at det mest af alt går ud over de børn, der skal skifte skole, hvis Iqra Privatskole lukker som følge af STUKs beslutning.

»Det her skader de børn,« siger Jacob Jabr og tilføjer:

»Jeg er bare en far, der er vokset op på Amager. Jeg accepterer ikke den her behandling. Jeg har altid været stolt af at fortælle mine børn, at Danmark er jeres land: Invester i det, kom ud og arbejd og lær. Det er det budskab, vi giver. Men hvordan skal jeg gå ud med det budskab, når jeg bliver sorteret fra på den måde«.

Berlingske har forholdt Styrelsen for Undervisning og Kvalitet kritikken fra Jacob Jabr. Her afvises tanken om, at beslutningen er politisk motiveret.

»Styrelsen følger reglerne for at føre tilsyn med de frie grundskoler og forholder sig ikke til skolens religiøse overbevisning. Styrelsen kan således klart afvise, at styrelsen skulle foretage en usaglig vægtning af tilsynet med friskoler med et særligt religiøst værdigrundlag,« lyder det i et skriftligt svar til Berlingske.

Her understreger STUK videre, at styrelsen med beslutningen »alene« har lagt vægt på skolens økonomi, »herunder at der er væsentlig fare for, at skolens virksomhed må indstilles på grund af utilstrækkelig likviditet til at fortsætte driften«.

STUK oplyser derudover, at fristen på fire år til at betale de 16 mio. kroner tilbage i forvejen er en »meget lempelig aftale«, da styrelsen normalt kun indgår aftaler om afdragelsesordninger på op til syv måneder.

Mandag aften vil bestyrelsen og forældrene til børn på Iqra Privatskole på et møde diskutere skolens fremtid.
Ifølge bestyrelsesformand Jacob Jabr ser det imidlertid ikke godt ud

»Det er meget svært at køre videre uden tilskuddet,« siger han.

Undgå ikke-muslimske venner

Iqra Privatskole har siden maj 2017 været i søgelyset hos STUK, der fører tilsyn med landets friskoler.

Skolen kom under tilsyn blandt andet som en konsekvens af, at Berlingske i maj 2017 kunne afdække, at den nu forhenværende viceskoleleder Shahid Mehdi på sin hjemmeside rådede unge til at undgå ikke-muslimske venner.

Efterfølgende har både tilsynet og medier konstateret en række alvorlige forhold.

Det er kommet frem, at den tidligere bestyrelsesformand bedrev ægteskabsrådgivning på skolen, og at flere familiemedlemmer til imamen Khalil Jaffar, som stiftede skolen, har været ansat på skolen. Som BT tidligere har beskrevet, havde samme imam en ung mand boende hos sig, der siden er blevet dømt for at tilslutte sig Islamisk Stat.

Siden er skolens bestyrelse og ledelse skiftet ud.