Forlig rammer 5000 børn

To skoler lukkes og 12 lægges sammen i Københavns Kommunes nye skoleforlig, der samtidig lægger op til sammenlægningen af 97 daginstitutioner.

Forliget i dag blev præsenteret på et pressemøde af blandt andre børne- og ungdomsborgmester Bo Asmus Kjeldgaard. Foto: Kristian Sæderup Fold sammen
Læs mere

En bred vifte af Københavns skoler og daginstitutioner bliver ramt, når Socialdemokraterne, SF og Det Radikale Venstre fører sit institutionsforlig, "Fremtidens Institutioner og Skoler" ud i livet næste år.

På et pressemøde med forligspartierne indrømmede børne- og ungdomsborgmester, Bo Asmus Kjeldgaard (SF), at forliget vil bringe følelserne i kog, men tilføjede, at det var nødvendigt på lang sigt.

Samtidig kom det frem at skole- og institutionslukningerne vil ramme mellem 4000 og 5000 børn i Københavns kommune.

Allerede i foråret står Københavns Kommune over for at skulle lægge 97 vuggestuder og børnehaver sammen, men seks bliver omlagt og tre lukket. De tre lukninger rammer Baghuset på Amager, Deltidsbørnehaven på Børskovvej og Dommerparkens fritidshjem.

På skoleområdet har Københavns kommune valgt at lukke Frederikssundvejens- og Voldparkens skole, mens 12 skoler står foran en sammenlægning.

De radikales Kasper Johansen kalder forliget visionært.

- Det her er jo også et spørgsmål om en gang for alle at få bugt med økonomien. Vi skal spare - men vi har i dag formået at komme med en sparplan, der har visioner, siger Kasper Johansen, der udtrykte dyb skuffelse over, at de borgerlige partier trak sig fra forliget.

Oppositionen udsendte tidligere i dag en pressemeddelelse, hvor de uddeler verbale tæsk til forligspartierne og kalder forliget uigennemtænkt.

- Når en række københavns skole i dag får dødsstødet, sker det i en uhørt lukkethed, lyder skudsmålet fra Pia Allerslev, Venstres nyudnævnte Kultur- pg fritidsborgmester.

Ifølge Socialdemokraternes Jan Andersen, er besparelserne nødvendige for at få en velfungerende skole i fremtiden.

- Der har været behov for den her omlægning for at opnå de indholdsmæssige kvalitetsmål man stiler efter. Jeg er ikke i tvivl om at vi får en masse tæsk derude, men jeg er sikker på, at folk om ti år vil folk sige, at vi gjorde det rigtige.

Ændringerne på daginstitutionsområdet træder i kraft med virkning fra foråret 2008, mens lukninger og sammenlægninger på skoleområdet bliver gennemført, så de er klar til skolestart i 2008.