Forlig i politisk strid om de afviste

Udviklingslande, der ikke vil tage deres statsborgere tilbage, skal skæres i bistanden. Det har længe været Venstres faste synspunkt. Men helt så enkelt er det ikke, fremgår det af en ny strategi, som den V-ledede regering har indgået med næsten alle Folketingets partier.

Udenrigsministeriet. Udviklingsminister Ulla Tørnæs og ordførerne fra de fleste af Folketingets partier fremlægger den ny strategi for Danmarks indsats i u-landene. Fodbolden er belvet et symbol på FNs globale udviklingsmål, som er en vigtigt del af den ny strategi. (Foto: © Uffe Weng/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: © Uffe Weng
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Lande, der ikke vil tage afviste asylansøgere eller andre med ulovligt ophold i Danmark, skal straffes økonomisk.

Det har Venstre efterhånden slået fast mange gang - blandt i sensommeren sidste år:

»Når vi giver til Afrika, så skal de tage imod egne borgere, hvis de sætter sig i bevægelse,« sagde statsminister Lars Løkke Rasmussen, da han fremlagde regeringens 2025-plan.

Ikke mindst udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg har igen og igen truet udviklingslandene på pengepungen, hvis de opretholder deres modstand mod at gae egne statsborgere tilbage.

»Hvis I vil have ulandsbistand af os, så skal I omvendt tage imod de borgere, som ikke har ret til at være i Danmark,« fastslog udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg sidste sommer, og allerede i efteråret 2015 erklærede den daværende V-regering, at udviklingsbistanden skal bruges som våben mod lande, der ikke vil tage afviste asylansøgere retur.

Indtil videre er det dog ikke blevet til noget, og spørgsmålet er, om det kommer til at ske. I hvert fald står det ikke sort på hvidt, at Danmark vil skære i bistand til lande, der ikke vil hjemtage afviste asylansøgere, i den strategi for Danmarks udviklingspolitiske og humanitære indsats, som udviklingsminister Ulla Tørnæs (V) præsenterede i går.

Robust dialog

 

I det 19 sider lange strategi-papir lægges der op til, at »Danmark vil føre en robust dialog om tilbagesendelse af afviste asylansøgere og udlændinge uden lovligt ophold i Danmark med lande, vi samarbejder med.« Og Danmark vil samtidig »være tydelige i de forventninger og krav, vi har til landenes samarbejde om tilbagetagelse af egne statsborgere.« Det svarer temmelig nøjagtig til den politik, som danske myndigheder nu fulgt i de seneste par år, og når den mere håndfaste noget-for-noget tilgang ikke er klart formuleret i den ny strategi skyldes det et kompromis mellem alle Folketingets partier på nær Enhedslisten, der har valgt at stå uden for forliget.

Det stod klart, da Ulla Tørnæs og udviklingsordførerne fra alle de involverede parti i går holdt et fælles pressemøde om forliget og den strategi for Danmarks 15 milliarder store udviklingsbistand, og ifølge flere af ordførerne er netop afsnittet om tilbagesendelse af afviste asylansøgere et af de emner, som forligskredsen har brugt mest tid på at få på plads

Da Berlingske spurgte ministeren og partiernes repræsentanter, om de nu er politisk enige om, at Danmark skal skære i bistanden, hvis et modtagerland ikke vil tage imod en afvist asylansøger, var det faktisk kun Dansk Folkeparti, der svarede klart ja.

»Vi har nu fået et nyt redskab, og det skal selvfølgelig bruges,« sagde DFs udviklingsordfører, Claus Kvist Hansen, mens .

udviklingsminister Ulla Tørnæs understregede, at »det er et redskab i værktøjskassen.«

»Men det er klart, at hvis vi kommer dertil, at vi må true med bistanden, så har vi kun et skud i bøssen,« sagde Ulla Tørnæs med henvisning til risikoen for, at udviklingslandet blæser på truslen og Danmark dermed slet ingen chancer har for at tilbagesende den eller de afviste.

???Så det er i yderste konsekvens, at Danmark vil skære i bistanden?

»Vi vil på lige fod med andre EU-lande arbejde på at få lavet bilaterale aftaler eller EU-aftaler med de lande, hvor de afviste asylansøgere kommer fra. Og i de situationer, hvor det ikke lykkes at lave disse aftaler, så er udviklingsbistanden selvfølgelig et redskab i værktøjskassen nøjagtig som handelspolitikken og andre udenrigspolitiske instrumenter er det,« svarede Ulla Tørnæs.

En balancegang

SFs ordfører Holger K. Nielsen

understregede, at strategien bruger megen plads på, hvordan der skal skabes forudsætninger for, at et land kan tage folk tilbage.

»Det handler meget om det, man kalder bæredygtig tilbagesendelse, at der er infrastruktur og muligheder for, at de kan komme tilbage og leve et ordentligt liv, og det skal bistanden skabe forudsætninger for. Det er meget vigtigt,« sagde Holger K.Nielsen, der også slog fast, at der er enighed om, at Danmark ikke skal straffe de forkerte  -  eksempelvis civilsamfundet  - i et land, der ikke vil hjemtage egne statsborgere.

»Og derfor er formuleringerne også som de er i strategien,« sagde Holger K. Nielsen.

Også den radikale udviklingsordfører, Martin Lidegaard, advarer mod, at en beskæring af bistanden blot kan føre til endnu mere armod og dermed endnu flere flygtninge/migranter.

»Der står direkte i strategien, at den mere robuste dialog, man skal have, ikke må gå ud over de langsigtede, strategiske interesser, herunder jo forebyggelsen af elendighed og migration. Så det er en balancegang, som man skal betræde varsomt, og det tror jeg egentlig, at alle er enige om,« fastslog Martin Lidegaard.